május 29 2020 0Comment

Zöld megoldások egy zöld vállalattól

Napjaink egyik különösen „forró” témája az élhető és fenntartható gazdaság feltételeinek megteremtése, aminek lehetőségét a zöld és digitális átállás jelentheti.

Az ebbéli törekvések fontos sarokkövei a tiszta és hatékony energiatermelés és -felhasználás, a fenntartható közlekedés, a hulladék- és vízgazdálkodás, valamint a kutatás és innováció. A Frisomat számára ezek a fogalmak régóta a napi gyakorlat részét jelentik, hiszen felelős vállalatként törekszik a digitalizáció magas fokára, a folyamatos innovációs tevékenységének egyik központi témája az energiahatékonyság a gyártástól a tervezésig.

Ökotudatos vállalat, ökotudatos megoldások

A Frisomat a gyártás villanyenergia-szükségletének 50%-át napelemekkel fedezi. A csarnokok alkotóelemeihez kevesebb acélt használ, mely 100%-ban újrahasznosítható. A csarnokok összeszerelése során két innováció is a környezet védelmét szolgálja: a pontosan előkészített acélcsarnokok a lehető legkisebb helyet foglalva, kamionnal érkeznek a helyszínre, és pusztán minimális hulladék marad a szerelési munkák után.  Mivel a szerkezeti elemek összeszerelése nem hegesztéssel, hanem csavarozással történik, a folyamat csendes – a környező vadvilág és a háziállatok így nem szenvednek a zajtól.

Nagy jövő előtt a hulladék-újrahasznosítás

A Frisomat nemcsak gyakorolja a zöldítést, hanem kiváló megoldásokat is kínál olyan vállalkozásoknak, melyek tevékenységükkel a környezetvédelmet szolgálják. Erre kiváló példák a hulladék-újrahasznosító üzemek.

Aki újrahasznosító üzemét egy Frisomat-csarnokban valósítja meg, hatalmas, tökéletesen szigetelt és jól szellőző teret kap a hulladék kiválogatásához és feldolgozásához. A villanyköltségeket a tetőablakokon és a nyitott oldalfalakon keresztül beáramló fény segít alacsonyan tartani. Az előre kialakított építőelemek és a könnyű acélszerkezet költséghatékony megvalósítást tesznek lehetővé, a rövid kivitelezési idő pedig a tevékenység mielőbbi elindítását segítik. Az építkezés során a Frisomat megoldásai jól integrálhatók más építőanyagokkal, például előregyártott betontömbökkel – ez a hulladékgyűjtő állomásoknál fontos lehet.

A feldolgozó üzemeknél a kiszolgáló helyiségek is nélkülözhetetlenek: a fogadótér, az iroda, az öltöző vagy a zuhanyzó; ezek szintén rugalmasan kialakíthatók a csarnok területén.

Az újrahasznosítás jelentősége, és vele az ágazat piaci presztízse várhatóan komoly növekedés elé néz az előttünk álló évtizedben, hiszen az Európai Unió már 2021-től betiltja az egyszer használatos műanyagokat – és ez csak egy azon első lépések között, amelyek a zöld fordulatot sürgetik, magukkal hozva az újrahasznosító ipar fejlődését.

franta