február 08 2019 0Comment

Tanácsok építkezést tervezőknek 4. – Kezdődik a kivitelezés!

A terep előkészítése, a kivitelező felvonulása után kezdődhetnek az alapozási munkák, de ezzel mindenképpen meg kell várni az építési engedély jogerőre emelkedését. Ám addig is van teendő!

Az építési engedélyezési tervek véglegesítése és az építési engedély iránti kérelem benyújtása után, amíg várunk az engedélyre és annak jogerőre emelkedésére, elkészülhet az alapozási kivitelezési terv. Erre a csarnok tervezőjének vagy statikus tervezőnek adhatunk megbízást. Közben megtalálhatjuk a megfelelő kivitelezőt – mivel a Frisomat alapozást nem készít – és véglegesíthetjük az alapozással kapcsolatos költségeket.


Természetesen itt is érdemes több árajánlat közül választani, és itt is igaz az, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb mellett érdemes letenni a voksunkat. A helyes döntéshez, az ár mellett, feltétlenül vegyük figyelembe az ígért kivitelezési határidőt is. Ha az ajánlat tartalmaz garanciákat, és felsorol megtekinthető épületeket, referenciát, akkor a kivitelezés várható minőségére felől is nyugodtabbak lehetünk.

Az építési engedély jogerőre emelkedése után megkezdődhetnek a helyszíni kiviteli munkák. A megrendelő fontos feladata, hogy a kivitelezés megkezdése előtt meg kell nyitnia az elektronikus építési naplót. A megrendelő, illetve az általa megbízott személy (általában az építési műszaki ellenőr) hívja meg az építési naplóba a különböző kivitelezőket. Minden egyes kivitelezőnek külön – külön alnaplót kell nyitni, amelyet a teljes kivitelezés során vezetni kell.


Az alapozási munkák megkezdése előtt az alapozást készítő cégnek és a csarnokszerkezet kivitelezőjének, a Frisomatnak, feltétlenül konzultálnia kell egymással a határidők, pontos méretek, rögzítési módok, építési napló vezetése, és egyéb fontos szempontok miatt. Javasoljuk, hogy az alapok kitűzésekor a csarnokszerkezet kivitelezője, a Frisomat képviselője is legyen jelen.
A Frisomat szakemberei, az alapozási munkák elkészülése után, az építtető képviselőjétől veszik át munkaterületet kivitelezésre, amit az építési naplóban is rögzítenek.

Mit kell tudnia, mit kell figyelembe vennie a megrendelőnek a munkaterület szerkezetépítésre történő átadása előtt?

A Frisomat szakemberei akkor veszik át a munkaterületet, ha

  • ha az építtető képviselője a Frisomatot meghívta az építési naplóba,
  • ha az alapozás megfelelő módon terhelhető a munkavégzésre,
  • ha a munkaterület nehéz tehergépkocsival, daruval, emelőgéppel megközelíthető, megfelelően körbejárható,
  • ha a munkaterület megfelelő nagyságú, megfelelő szilárdságú és darus tehergépkocsival is járható,
  • ha a munkaterületre szállítandó anyagok, szerkezeti elemek, burkolatok, szendvicspanelek lerakodására, tárolására megfelelő hely áll rendelkezésre a területen.


A munkaterület csak a vonatkozó szabályok betartásával működhet. Ilyen szabályok többek között, hogy illetéktelen személyek nem tartózkodhatnak ott, a hulladékkezelés megoldott, a terület megfelelően körbe van kerítve, munkavédelmi előírások betartásának nincs akadálya stb.

Ha az előfeltételek biztosítottak, kezdődhetnek a csarnok szerkezetépítői munkálatai, amelynek menetét következő cikkünkben részletezzük.
Tartson velünk!

franta