december 19 2018 0Comment

Tanácsok építkezést tervezőknek 3. – A megfelelő tervező és kivitelező kiválasztása

Amint felmértük az igényeket, a várható költségeket, és eldöntöttük, hogy belevágunk az építkezésbe, a következő lépés a tervező kiválasztása, majd a kapcsolatfelvétel a kivitelezővel.

Amint eldöntöttük, hogy belevágunk a beruházásba, az első lépés a megfelelő tervező kiválasztása. Amennyiben van már kapcsolatunk megbízható tervezővel, vagy ajánlottak ismeretségi körünkből ilyet, nyugodtan megkereshetjük csarnokunk tervezésével is.  A Frisomat ugyanis naprakész háttérdokumentációt és folyamatos műszaki támogatást biztosít kiválasztott tervezőnknek akkor is, ha számára ez lesz az első találkozás a Frisomat megoldásaival. Amint kiválasztottuk a tervezőt, fontos, hogy már az elején tisztázzuk a határidőket és a feladatokat: a siker érdekében elengedhetetlen, hogy az egész folyamat átlátható legyen, és élő kapcsolatban legyenek az érintett felek.

Amennyiben nincs kialakult munkakapcsolatunk építésszel, de megtetszettek a Frisomat megoldások, akkor is segítünk, szívesen ajánlunk tervezőt is.

A következő lépés a kivitelező kiválasztása. Bár a Frisomat acélcsarnokok építésekor csak az alapozási munkákat végzi külön kivitelező, a többi a Frisomat összeszokott szerelőgárdájának feladata, mindenféleképpen érdemes jó referenciákkal rendelkező kivitelezőt választani az alapozásra és a befejező feladatokra egyaránt. Az egyes szakterületek együttműködése ugyanis a sikeres építkezés másik kulcsa.

A tervek véglegesítésére a kivitelezővel való konzultáció és kivitelezési árajánlat – nem ritkán több körös pontosítása után kerülhet csak sor. Ezek után jön az építkezés gyakran egyik leghosszadalmasabb folyamata az engedélyeztetés. Fontos, hogy ennek időtartamát beleszámítsuk a projekt megvalósulásának időtartamába, hiszen ez esetenként hosszabb lehet, mint a Frisomat szerkezet legyártása és összeszerelése.

Az engedélyek birtokában előfordulhat, hogy a tervek kisebb nagyobb változásai miatt a kivitelezői árajánlat még módosul, majd végre sor kerülhet a szerződések megkötésére.

Itt a következőkre érdemes kiemelt figyelmet fordítani:

  • Határidők
  • Fizetési feltételek
  • Munkaterület átadása
  • Garanciális feltételek

Amint aláírtuk a szerződést, megkezdődhetnek a kivitelezést előkészítő lépések, a terepelőkészítés, a munkaterület átadása, a felvonulás, illetve alapozás – erről cikksorozatunk következő számában olvashat.

franta