szeptember 30 2018 0Comment

Tanácsok építkezést tervezőknek 2. – A beruházás költségeinek felmérése

Akár teljesen biztosak vagyunk benne, hogy építkezni akarunk, akár még csak fontolgatjuk, a költségek felmérése fontos lépés. Sorozatunk második részében ezt mutatjuk be, kiemelve a legfontosabb szempontokat.

Kétféle módon mérhetjük fel a beruházás várható költségeit. Az anyagi ráfordítás nélküli és gyors megoldás egy általános ajánlat kérése az 1. témában már meghatározott méret és kivitel alapján. Ez csupán egy költségbecslést jelent, mivel nem számol a vonatkozó építési szabályokkal, az esetleges statikai megerősítésekkel vagy az aktuális beszállítói árakkal. Mindezen okok miatt a költségbecslés ezen módját csak nélkülözhető beruházások esetén javasoljuk, vagy olyan esetekben amikor a beruházás évek múlva várható, de már tervezni szeretnénk a várható költségekkel. Nélkülözhetetlen beruházások esetén mindenféleképpen tervező megbízása javasolt.

Bár az utóbbi megoldás valamelyest időigényesebb és költségesebb, számos előnnyel is jár. Például, hogy az így kapott ár lényegesen pontosabb. További előnye, hogy minimalizáljuk a váratlan felmerülő problémák (mint például a beépítési százalék, építési szabályok, méretezési kérdések), és így a váratlan költségek előfordulását is. Fontos megemlíteni továbbá, hogy egy tervező megbízása esetén a beruházó elképzelése sokkal átláthatóbbá válik a méretarányos terveknek köszönhetően.

Amennyiben előzetes terveztetés mellett döntünk, fontos, hogy csak a vázlatrajzok szintjéig érdemes eljutni, ugyanis a részletes tervekkel korlátozódik a lehetséges kivitelezők száma. Például, ha valaki megterveztet egy acélcsarnokot általános tartóvázzal, majd a tárgyalások után úgy dönt, FRISOMAT-ot szeretne, valószínűleg újra kell terveztetni, mert nem minden kivitel egyezik meg a FRISOMAT csarnoktípusaival.

 

De mit is tartalmazzon egy vázlatrajz?

 • Bruttó szélesség és hosszúság (figyelembevéve a telek beépíthetőségét és építési szabályait!)
 • A kívánt belmagasság (figyelembevéve a funkciót és/vagy technológiát)
 • Nyílászárók száma, mérete és elhelyezkedése
 • A beépítendő technológia elhelyezkedése
 • A helyiségek elhelyezkedése

A vázlatrajzok alapján már pontosabb ajánlatot lehet kérni a számunkra szimpatikus kivitelezőktől.

 

A visszaérkező ajánlatok összehasonlításánál az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

 

1, Műszaki tartalom:

 • a tartóváz anyaga és minősége (horganyzott acél, festett acél, vasbeton, fa?)
 • Kiemelten fontos: A burkolat kivitele. A piacon a papírvastagságú termékektől a legmagasabb minőségig minden megtalálható… Mivel a burkolat védi a tartóvázat, a belső technológiát és nem utolsó sorban kollégáinkat az időjárástól és egyéb külső hatásoktól, rendkívül fontos mivel tesszük azt. Érdemes tájékozódni, hogy hol gyártották, rendelkezik-e tanúsítvánnyal és garanciával, illetve, hogy milyen és milyen vastag bevonatokkal van ellátva.

Amennyiben szendvicspanellel szeretnénk épületünket burkolni, fontos a hőszigetelő anyag minősége, vastagsága – és természetesen itt is érdemes ellenőrizni a tanúsítványok és garancia meglétét.

 • Minden tételt tartalmaz az ajánlat az épület rendeltetésszerű használatához? Tartalmazza például a csatornákat, a szegések, vagy az alaphoz történő rögzítés elemeit?

 1. Egyéb szempontok:
 • Tartalmazza az ajánlat a szerelés minden költségét, például a daru, állvány vagy a zsaluk, és ezek szállításának költségeit?
 • Milyen garanciát vállal a kivitelező az épületre és a kivitelezési munkákra?
 • Milyen háttérrel rendelkezik a kivitelező cég? Mikor alapították, milyen referenciáik vannak? Sajnos nehéz behajtani a garanciális problémákat egy felszámolás alatt lévő cégnél…

A következő lépés a kivitelezővel történő kapcsolat felvétele. Innen folytatjuk!

franta