október 07 2022 0Comment

Stabil lábakon több mint 30 éve

Az előre nehezen látható gazdasági kihívások ellenére sikeres üzleti évet zárt a Frisomat, amely biztosíték azok számára, akik a közeli jövőben tervezik üzletüket acélcsarnokkal bővíteni. Minden eddiginél rugalmasabb megoldásokban gondolkodik a cég annak érdekében, hogy a gazdasági instabilitás kiegyensúlyozásában partnerei mellett álljon. 

 

Az acéltermékek ára az elmúlt évben jelentős mértékű növekedésnek indult világpiaci szinten, ami nem könnyíti meg az acélt alapanyagként alkalmazó vállalkozások termelési folyamatait. A kihívás ellenére a 2022. június végével záródó üzleti évét második legsikeresebb periódusaként zárta a Frisomat 31 éve Magyarországon is jelen lévő leányvállalata.

 

A 2021-esévben bekövetkezett globális szintű és minden alapanyagot érintő áremelkedés az acéltermékeket sem kerülte el. A gazdaságban megjelenő bizonytalan feltételek ellenére a Frisomat által kínált acélcsarnok-megoldások sikeressége és népszerűsége továbbra is felfelé ível – legalábbis ezt tudjuk meg az évzáró eredményekből. Mik viszont a kilátások a jövőre nézve a főként kis és közép méretű, elsősorban ipari és agrárágazati üzemek számára megoldásokat kínáló acélcsarnokgyártó szemszögéből nézve?

 

Raport László, a magyarországi leányvállalat ügyvezetője a cég működésének alapelveit a következőképp fogalmazta meg: „A Frisomat cégcsoport több mint 40 éve foglalkozik hidegen hengerelt acélépületek tervezésével, alapvetően olyan irányelveket követve, mint a gyors gyártás és szállítás, egyszerű és kedvező árú bővíthetőség biztosítása, fenntarthatósági törekvések, akár az újrahasznosításban, akár a fejlesztések által elért nyersanyag-szükséglet csökkentésében.” A 31 éve Magyarországon is jelen lévő vállalat éves szinten, átlagosan 50 új csarnok-projektet indít el, darabonként 60-70 millió forint értékben. Az eredménykimutatásokat nézve, ez a mennyiség éves szinten elegendőnek bizonyult a nettóban közel 2,4 milliárd forintos erős növekedésnek. Ezzel az eredménnyel a magyarországi Frisomat a cégcsoport 14 országban jelen lévő leányvállalatai közül elnyerte az „Év leányvállalata” címet a 2021/2022-es üzleti év tekintetében – amellett, hogy a pénzügyi mutatók szerint pedig a 3. legjobb helyen szerepelt.

 

A 2022. júliusában indult új üzleti évvel kapcsolatban Raport László, a cég vezetője határozott és céltudatos elképzeléseket közölt a drágulni nem szűnő erő- és alapanyagforrások ellenére: „A most záruló üzleti évünket nézve bízunk a további fejlődésben, akár a magyarországi, akár nemzetközi színtéren.” A cégvezető szerint az elkövetkező üzleti év kimenetelét nehéz lenne a jelenlegi helyzetben megjósolni, viszont az eddigi tapasztalatok alapján hozzávetőlegesen 20%-os áremelkedéssel lesz majd szükséges a Frisomat acélcsarnokok területén számolni. Az acélépületek tervezési, illetve szállítási, építési idejében nagyságrendi változás továbbra sem várható.

 

A Frisomat cégcsoportnak mindemellett nagyszabású nemzetközi fejlesztési célok is szerepelnek az éves tervezetében, amely a teljes értéklánc (fejlesztés, gyártás, szállítás, vevőszolgálati területek) lefedésével valósulna meg. Ugyanakkor 2023-ig még további tervek között szerepel a Frisomat-hálózat nemzetközi bővítése is, mely hálózatfejlesztésre alapozva a 2026-os évre a cégcsoport elérheti a 80 millió eurós összebevételt.

 

Keresse a Frisomat szakembereit egyedi igényekre szabható, stabil, gyors és pénzügyleg jól tervezhető acélcsarnok-megoldásokért!

 

franta