november 13 2020 0Comment

Sertéstelepek másképp

Egy jó sertéstelep úgy van kialakítva, hogy az állatok egészségesen növekedjenek és termékenyek legyenek. Az európai szabványok betartása mellett a Frisomat számára az állatok jólléte is kiemelkedően fontos. A jószággal végzett gördülékeny munka, mint az almozás vagy a takarítás, és a megfelelő körülmények biztosítása mellett a termelékenység növekedése is lehetséges.

A Drobiarski Park Lengyelországban a Frisomat egyik legnagyobb tenyészgazdasági projektje. A marha-, sertés- és baromfitenyésztéssel foglalkozó cég egy hat, 10 fokos nyeregtetővel épített épületben foglal helyet, összesen 18 000 m²-en. Az állattartó acélcsarnokok betonlábazaton állnak, ami védi a szerkezetet a korróziótól, az állattartással járó agresszív kémiai hatásoktól és az állatok rúgásaival szemben is.

A csarnokokban több ezer állat tartható megfelelő körülmények között, amely a szellőző- és etetőrendszereknek köszönhető, melyek az épületeken kívül találhatók – az utóbbit még egy egyedi csőrendszer is biztosítja a gazdaságban. Mindezzel az épület területének optimális kihasználása volt a cél.

A Drobiarski Park csak részben foglalkozik sertéstenyésztéssel, míg a Romániában található Intermotorcross fő profilja ez. Az acélszerkezetes sertéstelep minden fala szendvicspanelekkel szigetelt. A csarnok oldalfalain lévő szellőzőrácsokon keresztül folyamatosan áramlik a friss levegő. A nagyméretű berendezések és a csövek nem foglalnak el értékes alapterületet, mivel az összes gépalkatrész a csarnok tetőszerkezetébe van beépítve. Így semmilyen alapterület nem vész kárba, és nő a m2-enként tartható sertések száma.

Az új csarnokokban több mint 1000 sertés nevelhető hatékony életciklusokban. Minden szaporítási szakasz után a tisztítás és annak körülményei nagyon fontos szempontot képviselnek, de mindez a beépített és megerősített szendvicspanelek miatt egyszerűen elvégezhető, hiszen rendkívül könnyen kezelhetők.

Egy gazdaság elsődleges célja, hogy hasznot termeljen és folyamatosan bővüljön, ennek érdekében elengedhetetlen, hogy az építési költségek a lehető legalacsonyabbak legyenek, miközben arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy hosszútávra tervezünk. A Frisomat erős, biztonságos, mégis könnyed és gyorsan felépíthető acélcsarnokokat tervez, gyárt és épít, hogy az összes állattartási igénynek megfeleljen. ​​

 

​​

franta