március 14 2019 0Comment

Otthont adunk az „életnek”

A magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata évszázadok óta a gabonatermelés, melynek csúcspontját ugyan az aratás, fenntarthatóságát és folytatását azonban a megfelelő tárolás jelenti. Ehhez nyújtunk segítséget a magyar gazdáknak immár negyedszázada.

 

Élet-étel

A régi magyar nyelvben az élet szó búzát, gabonát is jelentett: nemcsak azért, mert a kenyér alapanyagát biztosította, hanem azért is, mert a földbe vetett, ott „életre kelő” búza az örök újjászületés jelképe. A búza és más kenyérgabonák az emberiség legfontosabb kultúrnövényei, melyek alapvető élelmiszer-forrásként szolgálnak az ember, s takarmányként haszonállatai számára.

Az aratással még nem szakad vége a gazda gondoskodásának a terményéről: a gabonát évente egyszer takarítják be, a felhasználásig azonban ezután még 3-12 hónapot is tárolni kell, s nagyon nem mindegy, hogy hol. Hol lakjon az „élet”, hogy még hónapok múlva is betölthesse küldetését?

Mi kell a learatott gabonának?

Lássuk, mire van szüksége a gabonának aratás után, hogy megőrizze minőségét! A gabonát ritkábban zsákolva, leggyakrabban azonban ömlesztve tárolják – az ömlesztett tárolás történhet vertikálisan, illetve horizontálisan: előbbire a silók, utóbbira a magtárak alkalmasak. Cégünk a gabonatárolási módok széles választékát kínálja, lehetőséget nyújtva a későbbi fejlesztésekre: például bővítésre vagy gépesítésre – most azonban részletesebben a magtárakkal foglalkozunk.

A gabonatárolók falainak nagy nyomásnak kell ellenállniuk, hiszen több tonna gabona feszülhet nekik, és a kártevők elleni harchoz nem árt, ha ezek a falak könnyen tisztíthatók. A gabona mégoly jelentéktelennek tűnő nedvességtartalma még a szárítást követően is folyamatosan párolog, a párolgás hőt termel, a nedves pára pedig a penész és a mikrobák melegágya. Akár szellőztető berendezéssel, akár átforgatással megoldott a gabonák átszellőztetése, a „garmadának” (gabonahalomnak) nagy térre van szüksége. A tisztíthatóság szempontjából kiemelten fontos, hogy a gabona átmeneti „otthonául” szolgáló tároló padlója és a falak felülete sima, rés- és repedésmentes legyen. A megfelelően temperált tárolás alapfeltétele a kiváló hőszigetelés, a biztonságnak pedig a külső környezeti hatásoknak – erős szélnek, esőnek, napsütésnek, akár tűznek is – való ellenállás.

Mit tud az acélmagtár?

Gabonatárolóink a kisebb és a nagyobb gazdaságoknak egyaránt minden igényt kielégítő, remek ár-érték aránnyal rendelkező építmények. Gyors telepítésük miatt – jellemzően 4-5 hét alatt lesz kulcsrakész egy ilyen gabonatároló – akár az aratás előtti hónapokban is felépülhet a gabonaraktár.

Az akár 40 méteres fesztávot is elérő, különféle oldalfal-magasságban, és lényegében bármekkora hosszúságban elérhető magtárak alapanyaga hidegen formált acél, mely könnyen szállítható, karcsú, mégis példásan stabil. Az előregyártott elemeket a helyszínen nem hegesztéssel, hanem csavarozással szerelik össze – ez a megoldás nemcsak tartósabb konstrukciót eredményez, de a rozsdásodásnak is elejét veszi, ráadásul a szerelési folyamat relatív csendes, így a gazdaságban élő állatok sem fognak riadozni. A sima acélfalat magasnyomású tisztítóval makulátlanra lehet varázsolni, jó alapozást nyújtva ezzel a kártevők elleni védekezésnek. A kiváló minőségű, hőszigetelő szendvicspanelek garanciát jelentenek a megfelelő hőmérséklet fenntartására nézve. Mi gondolunk a gazdasága bővülésére is: minden csarnokunk felszerelhető nagyméretű kapukkal, füstelvezetőkkel, gravitációs vagy automata szellőzőrendszerekkel és a belső csöpögést megakadályozó anti-kondenzációs bevonattal. A csarnokba emellett galériák, híddaruk és napelemek is beépíthetők, később pedig könnyen lehet bővíteni és átalakítani a csarnokot. A meglepően egyszerű acélmagtárak hosszú évtizedekig nem igényelnek különösebb karbantartást.

franta