október 16 2019 0Comment

Mindent a maga helyére!

A mezőgazdasági munka a természet körforgását követi – ahogy a természetben, úgy a mezőgazdaságban is éppolyan fontos szerep jut a tevékeny munkát követő állásnak, pihenésnek, várakozásnak. Aki megtermelte a terményt, annak tárolnia is kell, aki jószágot nevel, annak gondoskodnia kell a megfelelő nyugvóhelyről is, akinek szerszáma van, az nemcsak használja, hanem óvja is. Ehhez pedig mindennek meg kell találni az alkalmas helyét. Olykor ugyanis egyáltalán nem magától értetődő, hogy hol legyen az otthona a gazdaság javainak.

Organikus fejlődés

Az agrárium start-upjai, s különösen a kisebb, gyakran nulláról építkező gazdaságokra jellemző, hogy maguk is organikusan fejlődnek, és olykor – például egy termékeny évnek vagy egy meglepően jól muzsikáló új berendezésnek köszönhetően – ugrásszerű növekedésen mennek keresztül. Egy-egy ilyen örvendetes fejlődési ugrást követően azonban hidegzuhanyként érheti a gazdát a felismerés, hogy bizony szűkös a hely a gazdaság korábbi és új szereplői számára. A tároló helyiségre nemritkán éppolyan hirtelen van szükség, mint amilyen gyorsan a fejlődés végbement.

Tárolás a mennyiséghez, tárolás a minőségnek

Persze nem csak a mennyiségi növekedés indokolja a tárolókérdés megnyugtató megoldását: az akár több milliót érő mezőgazdasági gépeket méltatlan lenne ridegtartásban hagyni, kitéve őket az elemeknek és a rozsdának, hiszen a gépek hosszútávú megbízható működését nagyban segíti a megfelelően temperált tárolás használaton kívül. A betakarított terményeknek pedig – mennyiségtől függetlenül – a minőség zálogát jelenti a kártevőktől mentes, könnyen tisztítható, időjárásálló és száraz tárolóhelyiség. Egy új tárolóhelyiség kialakításának egyik hozománya, hogy a gazdaságban folyó munkák átláthatóbbak lesznek, így a munkaszervezés is gördülékenyebb lesz.

Boltíves otthona terménynek, gépnek

A legegyszerűbb és leggyorsabb módja az új tároló vagy többfunkciós melléképület felállításának egy standard könnyűszerkezetes acélcsarnok, melyek kínálatunkban kiváló ár-érték arányban érhetőek el. A boltíves Omega csarnok a legrégebb óta forgalmazott típusépületünk: 1978-ban ez a modell vitte sikerre a Frisomatot, s indította el a világcéggé válás útján. Az Omega sikere töretlen: ezt mutatja, hogy a félköríves tetejű, egyszerűségében nagyszerű csarnok ma is a legnépszerűbb választás az agrárium szereplői körében. A kötött méretválasztékban, de lényegében bármekkora hosszúságban elérhető típusépület boltíves otthonául szolgál terménynek, gépnek, szerszámnak egyaránt.

Végtelen lehetőségek

Az épület nemcsak gazdaságos, hanem sokoldalúan kihasználható és nagyon tartós. Felállításához csupán egy sima, vízszintes telekre, valamint az oszlopok helyén készített vasbeton pontalapokra van szükség. A kivitelezés nem is lehetne gyorsabb és egyszerűbb: az előre gyártott acélprofilokat és burkoló lapokat egy kamion szállítja a helyszínre, ahol csavarozással telepítik az építményt – előbb a könnyűszerkezetes acélvázat állítják össze, majd a burkoló lapokat erősítik fel.

Gazdaságra szabva

Bár standard csarnokról van szó, a tároló így is rugalmasan alakítható az egyedi igényeknek megfelelően: ha például várhatóan nagyobb járművet vagy gépet is be kell fogadnia az épületnek, széles, szekcionált kapukkal is kérhető a csarnok, míg a személyforgalomhoz hagyományos ajtók dukálnak. Ugyanígy lehet variálni a bevilágító elemekkel, a hőszigeteléssel, sőt, bizonyos mértékig a színekkel is. Bár a tároló varázslatos gyorsasággal kulcsrakészen áll, kiemelkedően hosszú élettartammal dicsekedhet, s akár évtizedekig nem igényel különösebb karbantartást. A stabil építmény szélsőséges időjárási körülmények mellett is jelesre vizsgázik biztonságból, különösen, ha hőszigetelt szendvicspanelek alkotják a burkolatot. A Frisomat standard acélcsarnokai sokféle célra felhasználhatók, és mivel a későbbiek folyamán is alakíthatók, bővíthetők, gépesíthetők, a mezőgazdasági gép- és gabonatároló idővel más funkciót is kaphat: például mint műhely, garázs, raktár vagy akár rendezvényterem.

Ha mindez nem lenne elegendő, a gyors elérhetőségük és kedvező áruk miatt különösen vonzó alaptípusok mellett többféle, kreatívan alakítható nyeregtetős épületet is kínál a Frisomat, melyek végső kialakítása teljesen az adott gazdaság igényeire és a betöltendő funkcióra szabható.

franta