október 30 2018 0Comment
Frisomat rekorder fedeles lovarda acélszerkezet

Milyen egy megfelelően kialakított lovarda?

Aki űzi a lovaglás bármilyen formáját, tudja, hogy a sport kétségbevonhatatlan romantikája mellett a prózai részletek is legalább ugyanolyan fontosak. A lovak egyik alapvető szükséglete, hogy megfelelő, egészséges helyiségekben töltsék az időt. Cikkünkben összeszedtük a modern fedeles lovardák legfontosabb kritériumait.

 

Cikkünkben összeszedtük a modern fedeles lovardák legfontosabb kritériumait.

A tápiószentmártoni Kincsem Lovaspark lovardája

Amikor az első jeges, szeles, lucskos tél után megszületik a gondolat, hogy az istálló és a külső munkapálya mellett nemcsak kényelmesebb, biztonságosabb, de jobban kihasználható is lenne egy fedeles lovarda, elkezd az ember gondolkodni, milyen épület lenne a legszerencsésebb választás. De mit is kell tudnia egy modern fedeles lovardának?

  • Legyen alkalmas lovagoltatásra télen is;
  • tartósan védje lovat és lovasát az esőtől, jégtől, szélvihartól;
  • rendelkezzen biztonságos belső térkialakítással;
  • legyen gazdaságos a kialakítása, és környezetkímélő az üzemeltetése
  • és nem utolsósorban szerkezeti kialakításában és kiegészítő megoldásaiban is legyen állatbarát.

A modern könnyűszerkezetes acélcsarnokok mindezen elvárásoknak megfelelnek. A belga Frisomat, amely 27 éves magyarországi működése során már több, mint 1500 csarnokot felépített, nagy tapasztalattal bír lovardák építésében – az alábbiakban az ő műszaki megoldásaikat mutatjuk be.

Gyors és csendes – az előregyártás előnyei
Minden egyes Frisomat csarnok gondosan megtervezett és előregyártott szerkezeti elemekből épül fel, melyeket a helyszínre szállítás után csavarozással rögzítenek egymáshoz. Mivel a helyszínen már nincs méretre szabás, nincs darabolás vagy hegesztés, a munkafolyamat nem zavarja meg a lovak nyugalmát. A tervezéstől a kivitelezésig az egész építkezés akár egy hónap alatt elkészülhet!

A Miszori család lovardája Szigetcsépen

Térképzés és komfort – műszaki megoldások
A Frisomat acélcsarnokai akár 43 méter alátámasztás nélküli fesztáv áthidalására is képesek, amelyre már számos épületnél volt példa. Így a klasszikus 20×40 vagy 20×60 méteres lovardák munkapályájának középső tartópillér nélküli kialakítása sem okoz problémát – ennek előnyeit nem kell ecsetelnünk. A nagy légterű lovardaépületen belül több különálló helyiség is kialakítható. Ebben az esetben a válaszfalak készülhetnek acélból, illetve a lovak nagyobb komfortérzete érdekében akár fából is. A biztonságos térképzés mellett a lovak nyugalmának megőrzésében is számíthatsz a Frisomat mérnökeire, legyen szó például nagyméretű, de halk és könnyen mozgatható kapuk kialakításáról. A Frisomat által ajánlott, függesztett kivitelű, felső sínrendszeres tolókapuk könnyen és gyorsan mozgathatók. A kapunyitás így nem jár nagy zajjal, nem zavarja a bent folyó munkát, és a komolyabb szélnyomásnak is ellenáll. Igény esetén a csarnok mindkét végfalára beépíthető egy-egy tolókapu, amelyek egyidejű nyitvatartása esetén a melegebb hónapokban egyszerűen megoldható a csarnok átszellőztetése.

A Fóti Lovasterápiás központ lovasai, háttérben a Frisomat acélszerkezettel

Tartósság, esztétika
A Frisomat könnyűszerkezetes csarnokai teljes egészében tűzihorganyzott acélszerkezetből készülnek – ezen magas minőségű horganyzás gondozásmentesen biztosítja a hosszú élettartamot. A standard elemekből felépülő acélszerkezetes lovarda egyedi külsővel is rendelkezhet, hiszen a különböző színekben rendelhető burkolatokra bármilyen reklámgrafika vagy céges logó felfesthető.

A Dallos család Omega típusú lovardája épp egy 250 fős születésnapnak ad otthont

A Frisomat Kft. szakemberei a csarnok felépítésének teljes folyamatát maguk végzik, a tervezéstől a kivitelezésig. Ha Te is fedeles lovarda építését tervezed, kérj tőlünk ajánlatot!

 

franta