december 07 2017 0Comment
Zsíros birtok Békésben: termény- és géptároló csarnokok a Frisomattól

JÓL HASZNÁLHATÓ CSARNOK A VIHARSAROKBAN

„…Jó választás az Omega, ha olcsó és jól használható csarnokra van szükség…”

Dr. Zsiros Géza egyéni vállalkozót, rendszerváltó kisgazda politikust a birtokán lévő acélcsarnokról kérdeztem, de ennél jóval többet megtudtam, mert egy rögtönzött történelemóra és egy családtörténet kerekedett ki belőle.

Frisomat acélcsarnokok 1996 óta

A kunágotai családi birtok jelenleg 27 fő tulajdonában van és több mint 500 hektár, ebből közel 400 hektár egy tagban van. „Itt található a működési központja egy egyéni vállalkozásnak és egy négy tagból álló családi gazdaságnak is. Mindannyian szakképzett, regisztrált földművesek vagyunk. Felmenőink generációk óta ugyanitt gazdálkodtak és mellette fizetség nélkül láttak el különböző köz feladatokat. A családunktól a kuláküldözés idején 1952-ben ellenszolgáltatás nélkül a helyi községi tanács vette el mindenét, a tulajdoni lapra pedig megszünt bejegyzés került. A volt tulajdonból a földterület maradt meg, melyet 1992-ben kaptunk vissza kárpótlásként.”- mondta el történetüket Zsíros Géza. A gazdálkodás használtan vásárolt gépekkel kezdődött. Az azt követő négy év megtakarításából, hitelből és pályázati támogatásból az első beruházási ütem 1996-ban fejeződött be (út, víz, villany kiépítése). Ekkor készült el a 2 db 900 m² alapterületű Frisomat Omega típusú csarnok összeépítve, vápa csatornával felülről lezárva. Mellé pedig egy 150 m²-es hőszigetelt, fűthető rész került, mely gépműhelyként funkcionál. A 900 m²-es csarnokrész többhasznú: termény, vetőmag, műtrágya és gépek tárolására is szolgál.

Zsiros Géza akkori választásáról elmondta, hogy „több cég kínált már akkor is acélcsarnokot, választék volt bőven, de ár-érték arányban csak a Frisomat kínált megfelelő feltételeket. Így, amikor 2016-ban újabb csarnok építése mellett döntöttünk, nem volt kérdés, hogy honnan rendeljük meg. Ráadásul a nyári akció során kiváló feltételekkel jutottunk hozzá az újabb Omega csarnokhoz.”

Frisomat Omega íves acélcsarnok termény- és géptároláshoz

20 éve Omega csarnok védi a terményt a Viharsarokban

A két csarnok 20 éve is ugyanúgy készült, ahogyan a tavalyi Omega: pontos tervezéssel, komoly előkészítési munkával, a csatlakozási pontok precíz kialakításával készült a betonalap, így a felépítmény elkészítése már nem vett igénybe sok időt, akkor 3 hét alatt készült el a 900 négyzetméteres acélcsarnok. A terménytárolásra szolgáló területen támfalat építettek a csarnok belső fala elé: két colos fenyőpallóból készült a támfal és az idő, valamint a használat Zsíros Géza döntését igazolta, mert egyrészt a gomba- és rovarelleni védelem, másrészt a rakodási szempontokat figyelembe véve két évtized elteltével is jó választásnak gondolja a konstrukciót. Középen és két oldalt, összesen 3 sor felülvilágító biztosítja a természetes fényt. A hátsó falon pedig végfalat építettek és egy lebetonozott felület segít abban, hogy a géptárolás is megoldott legyen. A 6 méter széles ajtó a kombájn vagy éppen a vágóasztal kényelmes mozgását is biztosítja a mai napig.

Fejlődésnek indult a gazdaság, a család minden nyereségét a vállalkozásba forgatta vissza, gépesített, folyamatosan fejlesztett. Az Európai Uniós csatlakozás után még pályázatokkal is próbálkoztak, de most már csak saját erőből – a magyar agráriumban szokatlan módon – nem pályázati pénzekre, hanem saját fejlesztési tartalékaira támaszkodva fejlesztenek, most éppen egy malom készül a kiváló minőségű búza megfelelő feldolgozására. Napjainkra önfinanszírozó lett a vállalkozás, a gépek és műtrágya nem hitelből áll a raktárakban, hanem a bevételből termelik ki.

Hőszigetelt gépműhely Frisomat Omega acélcsarnokban

Frisomat Omega acélcsarnok összeszerelése alig egy hét alatt

Így került sor tavaly a harmadik csarnok megépítésére. A két évtizednyi tapasztalat alapján Zsíros Géza pontosan meghatározta a tervezési fázisban, hogy mi az, amire szüksége van, és mely területeken szükséges alakítani, így az egyedileg legyártott csarnok még egyszerűbb használatú és megbízhatóbb lett. A komoly előkészítő-tervezői munka és a kivitelezői pontosság, a simítógéppel készült betonozás olyan szinten készítette elő a terepet a Frisomat összeszereléssel foglalkozó szakembereinek, hogy ennek a második, 451 négyzetméteres csarnoknak mindössze egy hétre volt szükség az összeszereléséhez. Az új csarnoknál a Frisomat lemeze már nem ül a betonon, hanem oldalról találkozik a felülettel, ezt egy lemez toldással segítették, ami a vízelvezetésben és a rágcsálók elleni védelemben is sokat segített. Az új Omega csarnokot jelenleg is termény- és géptárolásra használják.

Az Omega típusú acélcsarnok itt 15 méter szélességig és 7,5 méter magasságig biztosítja a gazdaságos raktározási lehetőséget, de maximum 20 méter szélességig rendelhető a Frisomattól. Ez az íves szerkezet állandó és ideiglenes raktározási megoldásra is használható, mert amilyen gyorsan felépül, olyan gyorsan szét is szerelhető és átépíthető. Egyszerű szerkezete az egyedi igények szerinti kialakítással (szellőzés, antikondenzációs bevonat, bevilágító, hőszigetelés) alakítható a feladathoz.

Ahogyan Zsíros úr is megfogalmazta, az Omega jó választás, ha olcsó és jól használható megoldást keresnek a gazdák. A kivitelezés pedig már csak a jutalomjáték a végén, mert a fegyelmezett és precízen dolgozó Frisomat szakemberekkel nem kellett külön egyeztetni, a menetközben felmerülő kérései alapján pontosították a terveket és minden kérését gyorsan és pontosan megoldották, nem a helyszínen kellett rögtönözni.

Dr. Zsíros Géza záró szavai pedig elgondolkodtatóak és szívhez szólnak: „A nemzet megmaradásának alapja, hogy birtokban tartsuk az országot, magyar ember kezében maradjon a föld.”

Frisomat Omega acélcsarnokok, hőszigeteléssel és széles kapuval is

Kapcsolódó szolgáltatásaink

frisomatadmin