január 28 2020 0Comment

Gasztrokincsek acélcsarnokai

A Frisomat büszke arra, hogy megbízható partnere számos, kulináris kincseket készítő vállalkozásnak! Közismert, hogy hazánkban különösen nagy hagyományai vannak a kulináris élvezeteknek, s a magyar konyha szerte a világban kitűnő hírnévnek örvend.

A magyarság csúcsteljesítményeit számon tartó Hungarikumok Gyűjteményében több, mint két tucat ízes örökségünk található, és a lista folyamatosan gyarapodik. A helyi élelmiszeripar azonban nemcsak a hagyományok és a helyi gazdasági fejlődés, hanem a magyar vidék lakóinak jólléte számára is kulcsfontosságú.

Népegészségügyi jelentőség

A helyi élelmiszeripar népegészségügyi jelentőségű: mindenki előtt ismert, hogy az import élelmiszer tartósítószerekkel, adalékanyagokkal terhelt, kevesebb vitamint tartalmaz, és a hosszú szállítás még az eleve silány minőségű árut is nagyságrendekkel drágábbá teszi. Túl azon, hogy ezek fogyasztása az egészségnek sem kedvez, ki tenne a család asztalára szívesen vitaminban szegény, szállítástól megviselt, adalékanyagokat tartalmazó ételt? Lássuk, ehhez képest mit nyújt a helyi termelőtől származó a legkevesebb szereplőn keresztül célba érő áru a fogyasztónak! Elsősorban frissességet, magasabb, megbízhatóbb minőséget, elérhető, megismerhető forrást, és ezáltal számon kérhetőséget. Az élelmiszer ára közvetlenül a helyi gazdaságban hasznosul, hozzájárulva annak fejlődéséhez, munkahelyek teremtéséhez, így elejét veheti az elvándorlásnak. Ám ahhoz, hogy az élelmiszeripari kisüzem, például gyümölcsfeldolgozó, konzervgyár, mirelit üzem vagy éppen sörfőzde valóban fenntartható és megbízható módon működjön, megfelelve a szigorú élelmiszerbiztonsági szabályozásnak, profi, ugyanakkor gazdaságos, a vállalkozás egyedi igényeire igazított befogadó-kiszolgáló épületre van szükség.  Mindezeket egyszerre biztosítják a Frisomat acélcsarnokai.

 

A Salvus palackozóüzem nem sokkal az átadás előtt

 

Tető alá hozzuk az ízeket is

Egy-egy jellegzetes helyi ételből, italból a település vagy a régió kulturálisan és gazdaságilag egyaránt profitálhat, hiszen a helyi márkaépítés egy fontos elemévé válhat a tőle elválaszthatatlan íz. Erre jó példa a Bükkszéken eredő, egyedülálló összetételű Salvus gyógyvíz, melyet immár egy frissen elkészült, több mint 600 nm-es Frisomat-csarnokban palackoznak. Az 540 méter mélyből feltörő, magas oldott anyag tartalmú gyógyvíz alkalmazása korántsem afféle népi gyógymód, hiszen igen régóta orvosok javasolják: többek között gyomorbántalmakra, magas gyomorsav kezelésére, sőt, párologtatóba töltve krupp és köhögés ellen is bevetik. A Salvus- forrásért szerencsére nem kell Bükkszékre elzarándokolni a gyógyulni vágyóknak, hiszen palackozva az ország számos pontján hozzáférhető a gyógyvíz. Az elkészült palackozóüzemnek egy korszerű, modern megjelenésű, 16×37 méter nagyságú, hőszigetelt panelekkel burkolt Sigma típusú épület ad otthont. A palackozóüzem egyedi szerkezetű előtetőt, a természetes fény bejutását segítő számos nyílászárót és széles kapukat kapott, így ideális munkakörnyezetet kínál.

 

A SioFruit többfunkciós épülete

 

Frissesség, tisztaság

A Frisomat egyedi tervezésű csarnokai természetesen képesek több feladatot is ellátni: például egyazon épületegyüttesben helyet tud kapni az iroda, a feldolgozóüzem, a csomagolóhelyiség, valamint a raktár. Erre jó példa a siófoki SioFruit Kft. családi vállalkozás tágabb piaci terjeszkedését lehetővé tevő többfunkciós acélcsarnok. Jó ideig az általuk forgalmazott friss gyümölcsöket csak azok élvezhették, akikhez a betakarított szezonális magyar gyümölcs rövid időn belül – a cég gyors ellátási stratégiájához híven lehetőleg 24 órán belül – eljutott. 2017-ben azonban a gazdaság egy Frisomat-hűtőházzal bővült, amely rendelkezik a szélesebb körű terjesztést biztosító egyéb helyiségekkel is: a hűtőkamrák mellett manipulációs térrel, tároló- és csomagoló térrel, de irodával, fürdőkkel, tisztítószer raktárral is. Az összetett feladatkör ellátására egy 16×41 méter, több mint 650 nm szigetelt Sigma típusú csarnok bizonyult a leginkább megfelelőnek.

 

Acélcsarnokkal a magas minőségért

Az acélmodulos építkezés nagy előnye, hogy az időjárásnak ellenálló, sík, könnyen tisztítható felületeket eredményez, melyek megfelelő kezeléssel biztos védelemmel vértezik fel az épület belsejét a rágcsálók, rovarok, élősködők, vagy éppen a gombák ellen. Ez pedig minden élelmiszeripari üzemnél elsődleges szempont. A beépíthető gépészeti berendezések gondoskodnak a megfelelő szellőzésről és légcseréről, klímatechnikáról, a kívánt belső hőmérsékletről, míg a természetes fényért, az emberek és járművek kényelmes mozgásáért a sokoldalúan kialakítható nyílászárók a felelősek. Bármilyen célból is építették az acélcsarnokot eredetileg, az nem zárja ki a későbbi szerepváltoztatást, bővítést, átalakítást. A csavarozás ugyanis – szemben a hegesztéssel – nemcsak a rozsdásodásnak veszi elejét, hanem a rugalmatlanságnak is. Az épület amilyen gyorsan, hulladékmentesen és csendesen felépül, éppolyan egyszerűen át is építhető az újonnan megfogalmazott igényeknek megfelelően. Elvégre az állandóan újító, fejlődő magyar élelmiszeriparban a telephelynek is lépést kell tartania a változásokkal!

franta