augusztus 22 2019 0Comment

Friss gyümölcsök hetekkel a szüret után Frisomattal

Augusztus és szeptember az év legtermékenyebb hónapjai, a gyümölcsbetakarítás főszezonja. Rengeteg hazai idénygyümölcs kéredzkedik ilyenkor a kosárba: szilva, ringló, sárga- és görögdinnye, sárga- és őszibarack, alma, körte, szőlő, áfonya – csak hogy néhányat említsünk. Bármi is legyen a szüret célja – feldolgozás, fogyasztás vagy eladás –, aki betakarít, annak a tárolásra is gondolnia kell. A gyümölcs megfelelő tárolás mellett akár hetekkel vagy hónapokkal tovább is friss és gusztusos marad! A gyümölcstároláshoz szükséges ideális körülmények kényes egyensúlyát a Frisomat segít megteremteni a hazai kertészeknek, kis- és nagygazdáknak.

Kényes körülmények

A jó gazda gondoskodik róla, hogy tárolásra csak teljesen ép, ütődés- és féregmentes, válogatott gyümölcsök sorakoznak fel. Aki sokáig friss gyümölcsre vágyik, az nem dől be a hivalkodó méreteknek, mert a gigászi gyümölcsök víztartalma is magasabb, így könnyebben romlanak.  A lédús termények tárolásához elsősorban tiszta környezet, optimális relatív páratartalom, és fajtánként eltérő hőmérséklet szükséges. Az almának például 4 fok, míg a körtének 6-8 fok az ideális, az őszibarack, a nektarin és a szilva optimális tárolási hőmérséklete pedig kicsivel fagypont felett van.

Gondoskodás fától asztalig

Nem véletlen, hogy a termés fától az asztalig történő utazásának a logisztikája különleges körültekintést és nagyfokú profizmust igényel. Az Interfruct TÉSZ Kft. tárolási és logisztikai célokat szolgáló, a Frisomat által tervezett és kivitelezett épülete szép példája a gyümölcsöt megillető gondoskodásnak.

Az épület acélszerkezetének mérete igen tekintélyes: 1464 m2. Az acélcsarnokban található tárolóhelyiségek különböző hőmérsékletekre vannak hűtve. Az energiaköltségek miatt a hatékony épületenergetika kiemelt szempont volt a kivitelezésnél, ezért nagyon vastag szigetelőpanelek kerültek az oldalfalakba és a belső burkolatokba. Mivel a szállító tehergépkocsik és a targoncák folyamatosan sorban állnak a kapuknál, a Frisomat kialakított egy rakodódokkot az áruszállítás megkönnyítése érdekében. A nagyméretű szekcionált kapukon keresztül különféle méretű járművek juthatnak az épületbe be, és onnan ki. A tárolócsarnokkal csökkennek a be- és kirakodási idők, ezáltal is rövidítve a termény utaztatással töltött – minőségromlással fenyegető – idejét.

franta