február 01 2022 0Comment

Építés: a fenntarthatóság, mint ki nem mondott szempont

Tégla, beton, hőszigetelés vagy éppen fa és acél…

Egyre több építőipari vállalkozás működési szempontjai között fontos szerepet tölt be az ökológiai lábnyom és a hulladékmennyiség csökkentése, amely jó esetben a gyártó és megrendelő közös érdeke. Hogy is van ez? Nézzünk egy példát az ipari- mezőgazdasági beruházások világából.

Ha egy vállalkozás tevékenysége során alacsony környezetterhelésre és fenntarthatóságra törekszik, az gyakran nem csupán a technológiából, de a vállalatirányítási szemléletből is adódik. Ugyanakkor ez a szempont az építési technológiák közötti választás esetén ma sajnos még nem az elsőként felsorolt tényezők közé tartozik a megrendelői preferenciák között. Pedig könnyedén eljuthatunk a környezetre tekintettel folyó gyártástól a megrendelői haszonig – éppen egy acélcsarnok esetén is.

Technológia és szemlélet

Éppen e szemlélet mentén, a fenntarthatóság érdekében a 40 éve több mint 40 000 acélcsarnokot a világ több mint 100  országában megépített Frisomat a gyártás során például a villamosenergia-igényét 50%-ban napelemekkel fedezi, az acél profilok előállításához pedig 100%-ig újrahasznosítható acélt használ, méghozzá kiemelkedően anyagtakarékos módon. Mindez úgy lehetséges, hogy a Frisomat csarnokai különösen nagy szakítószilárdságú acélból készülnek, ezért közel egyharmaddal kevesebb acél szükséges ugyanolyan fesztáv lefedéséhez a hagyományos melegen hengerelt szerkezetekkel szemben. És mi a haszna még a megrendelőnek? Bármelyik méretben is készül az acélcsarnok, a helyszínre pontosan annyi építőanyag érkezik, amennyi az épület összeállításához szükséges. Ennek köszönhetően a megrendelőnek az építési törmeléket sem kell kerülgetnie, elszállítania az építkezés befejezése után a profi és gyakorlott összeszerelő csapat a következő fázisnak tisztán adja át a terepet.

A példánkban szereplő cég nem csak építőanyagokat gyárt vagy házakat épít, hanem a kutatás-fejlesztéstől és tervezéstől a gyártáson és a szállításon keresztül a szerelésig és az értékesítés utáni szolgáltatásokig lefedi a teljes értékláncot.

Néhány hét alatt kész az új épület

A rendkívül tartós, ám nagyon rövid idő alatt felépíthető, hidegen alakított acélszerkezetű épületekkel időt és pénzt lehet megtakarítani. A Frisomat csarnokok egyik előnye az innovatív acélszerkezetben rejlik. A hidegen alakított, horganyzott acélszerkezetek kialakításuknak köszönhetően jelentős alapanyag megtakarítást eredményeznek, így csak a szükséges mértékben használják fel földünk erőforrásait. A környezettudatosság a gyártástechnológiában is megjelenik, úgyszintén a termékek innovatív rakatkialakításában és így a gazdaságosan megszervezhető fuvarozásban. Ez a technológia nem csak az alapanyagokkal takarékoskodik, hanem az idővel is. Egy Frisomat acélcsarnok megvalósulásának átfutási ideje komoly költségtényező és így fontos mérlegelési szempont az építtető számára. A gyors építés egyrészt a profi munkaszervezésben, másrészt a magasan képzett mérnökök által kidolgozott innovatív szerkezeti megoldásokban rejlik. Az épületeket a Frisomat tervezi meg és gyártja le, az acélszerkezetek teljes egészében előre gyártva érkeznek a helyszínre és kizárólag csavaros kötésekkel lesz összeszerelve, helyszíni hegesztés vagy darabolás nélkül.

Egyedi vagy költségkímélő standard méretek

Az előregyártott technológia és a feszes munkaszervezés ugyanakkor nem állja útját az építtető fantáziájának sem. Ezeknek a csarnokoknak az alkalmazhatósága a mezőgazdasági felhasználástól kezdve a kis műhelyeken és hatalmas üzemcsarnokokon keresztül egészen a legkorszerűbb repülőgéphangárokig terjed. A szakemberek minden feladathoz az építtető elképzeléseinek legjobban megfelelő megoldást ajánlják és építik meg. A Frisomat széles csarnokválasztéka lehetőséget biztosít a gyorsan megvalósítható és költséghatékony típusmegoldásokra, azonban az egyedi igények kielégítésének sincsen akadálya. Az egyedi megoldások lehetősége nem csak a csarnok funkciójára és méreteire vonatkozik, a beruházó széles kínálatból választhatja ki a tető alakját, a burkolatok vastagságát, minőségét és természetesen színét, ezenkívül a különböző részletmegoldásokat, például a nyílászárók típusát és elhelyezkedését.

franta