november 09 2023 0Comment

Ez derült ki a független felmérésből

Egy kézben tartható folyamat és gyors kivitelezés. A független felmérésben résztvevők számára fontos tényezőkben a Frisomat technológiája, csarnokai és üzleti modellje kiválóan teljesít. Olvasson bele az eredményekbe! A felmérés folytatódik, Ön is elmondhatja véleményét!

2023 első felében telephelyfejlesztést tervezők és azt az elmúlt időszakban megvalósítók körében végzett független felmérésből sok más mellett az is kiderült, hogy a megvalósítás legfőbb nehézségei – a pályázati források hiányán túl – a gyorsan változó építőanyag- és kivitelezési árakban, valamint a megfelelő kivitelező megtalálásában állnak. A könnyűszerkezetes acélcsarnokok előnyei közül pedig a gyors kivitelezés lehetősége kapta a legtöbb szavazatot. Mi, a Frisomatnál, ugyan a pályázati források elérhetőségére nem tudunk hatással lenni, ám az alkalmazott technológiánknak és üzleti stratégiánknak köszönhetően a rugalmas és gyors megoldásokban jók vagyunk, amihez a kivitelezésben kínált szolgáltatásaink is hozzájárulnak.

Mit tudtunk még meg a felmérésből azoktól, akik a már lezajlott beruházásuk kapcsán mondták el véleményüket, és mit azoktól, akik tervezett projektjük kapcsán osztották meg véleményüket?

Az online kitölthető kérdőíves felmérés szervezői arra keresték a választ, hogy azok, a gazdaság bármely ágazatában tevékenykedő vállalkozások, akik telephelyfejlesztésre készülnek vagy már befejezték azt, milyen paraméterek mentén döntöttek egyik vagy másik épülettípus mellett, milyen preferenciák határozták meg döntéseiket és milyen tapasztalatokat gyűjtöttek a választott épülettípust, technológiát, a beruházás előkészítését, vagy éppen lebonyolítását illetően.

A válaszadó és az ország minden területén tevékenykedő vállalkozások képviseletében 60%-a cégvezető/döntéshozóként, 18 %-a beruházást végző vagy tervező magánszemélyként, további 15 % a beruházásért felelős szakemberként és a maradék 7 % pedig döntéselőkészítő szakemberként vett részt a kutatásban.

Preferenciák építőanyag- és technológia választásban

A felmérés egyik fő kérdésköre volt, hogy az évtizedek óta bevált és rendszerint alkalmazott építőanyagok, illetve technológiák, mint a vasbeton-, tégla-, vagy éppen a könnyűfémszerkezetes építés mennyire népszerűek. A válaszokból az derült ki, hogy az építési tapasztalattal rendelkezők 62%-a könnyűszerkezetes acélépület mellett döntött, 38%-a vasbetonos szerkezet mellett tette le a voksát, míg a tervezés alatt álló projekteket többféle megoldással, ám jelentős részben könnyűszerkezetes acéltechnológiával kívánják megvalósítani.

 

 

Arra a kérdésre, hogy milyen érv áll/állt a preferált technológia mellett, a gyors kivitelezés kapta 23%-kal a legtöbb szavazatot. Az érvek második vonalába a korábbi jó tapasztalat, a leinformálható referencia, a kedvező ár és egyedi tervezhetőség, kialakítás lehetősége került 12-14%-kal, de döntési tényezőként jelent meg a jó partneri, gyártói kapcsolat is azok körében, akik már korábbról tapasztalattal rendelkeznek.

Fontos vs. fontosabb

A kérdőív az alapján is vizsgálta a preferenciákat, hogy két-két pozitív érv, tulajdonság, előny közül kellett a fontosabb mellett letenni a voksot. A válaszadók mindkét kategóriában fontos szempontként jelölték meg a leinformálható referenciákat, a gyors kivitelezhetőséget és az egyedi elképzelés mentén, rugalmasan alakítható megoldási lehetőségeket.

 

Ezzel párhuzamosan a felmérésből kiderül, hogy a tervezési és beruházási szándék, bár stabilan jelen van a magyarországi vállalkozások életében, a konkrét kivitelezések sok esetben nem kezdődhettek meg. Ennek fő okaként az alapanyagár-változások kiszámíthatatlansága és a szakemberhiány mellett 26%-kal első helyre került a pályázati források hiánya. A válaszadók véleménye szerint ugyanis a hazai vállalkozások csupán ¼-ed részének van lehetősége támogatás igénybevétele nélkül kivitelezni építkezést érintő fejlesztéseit, míg a következő, méretében egyező csoportnak már legalább 50%-os külső forrásra lenne szüksége egy ilyen beruházás indításához.

 

Könnyűszerkezetes acélcsarnokkal könnyebben, gyorsabban, egyszerűbben!

Minden felmérés segít tisztán látni legalább három dolgot. Jelen esetben azt, hogy mit igényel az érintett beruházó, mik az akadályok és ebben mi, mint gyártó és szolgáltató, hogyan segíthetünk, hol állunk. A kifejezetten könnyűfémszerkezetes építkezést célzó kérdések és válaszok alapján: JÓL CSINÁLJUK.

A válaszok 18%-a szerint ugyanis a költséghatékony, gazdaságos megvalósíthatóság, 14%-ban a standard, mégis igényre szabható szerkezetek és az egy kézben történő, összefogott, pontos tervezés-kivitelezés lehetősége kiemelt szempont a telephelyfejlesztés terén.

Minden, amire mi, a Frisomat csapata összpontosítunk és aminek hosszútávú biztosításáért folyamatos műszaki és logisztikai fejlesztéseinkkel dolgozunk!

Amennyiben építkezést érintő beruházás előtt áll és vállalkozásának is fontos a kiszámítható és rugalmas tervezés, a gyors, gazdaságos, illetve kifejezetten hulladékszegény kivitelezés, vegye fel velünk a kapcsolatot és megtaláljuk a legpraktikusabb megoldást!

A felmérés 2023 második felében is folytatódik! Kérjük, IDE kattintva segítse Ön is válaszaival a valós piaci igények és a hátráltató tényezők megismerését!

franta