június 01 2022 0Comment

Három tipp könnyűszerkezetes acélcsarnok tervezése előtt

 

Funkció és kialakítás, méret – pár centi is sokat számít, és az árak – ezek lehetnek azok a kulcsszavak, amelyek kapcsán érdemes a Frisomat szakembereinek segítségét kérni, már a könnyűszerkezetes acélcsarnokunk tervezésének szakaszában.

Lássuk a Frisomat szakértőinek tippjeit!

 

Jóllehet egy acélcsarnok kapcsán sokkal inkább a funkció jut eszünkbe, mint az esztétikai, nem csupán géptároló vagy állattartó épület lehet ilyen típusú épületben. Látványos bemutatóterem – gondoljunk autószalonnal kombinált szakszervízre -, vagy éppen vevőtérrel, élelmiszerkereskedelmi funkcióval bővített húsfeldolgozó üzem kialakítása sem ritka. A Frisomat esetén is minden csarnok egyedi, maximálisan alkalmazkodik a megrendelői igényeihez, de ami még ennél is fontosabb a tervezett épület funkciójához. Természetesen léteznek az ún. standardizált megoldások, amelyek éppen az egyes funkciók kialakításához igazodva jöttek létre és tökéletesedtek  az elmúlt évtizedekben, ezekből kiindulva készül a legtöbb csarnok terve.

 

Első tipp

Már a tervezési időszakban konzultájunk a Frisomat szakembereivel arról, hogy a standardizált könnyűszerkezet acélcsarnokok közül melyik az, amelyiknek a maximálisan az igényeinkre szabott változata a leginkább meg fog felelni az elvárásainknak és a tervezett funkciónak.

 

Második tipp

A Frisomatnál sincs két egyforma csarnok, minden épületet egyedire szabnak a cég mérnökei. Mégis gyakran néhány centiméter kompromisszum a csarnok méreteiben, amellyel a gyártmányok jobban kihasználják a gyártás lehetőségeit, akár komolyabb költségmegtakarítást is eredményezhet.

 

Mikor kérjünk árajánlatot?

Érdemes a helyi előírásokat is figyelembe venni, de ez főleg a tervező feladata. Ami viszont fontos, és a mai viszonyok között jellemző, hogy az építőanyag árak dinamikus mozgása miatt nagyon nehéz az építőanyag gyártóknak, kereskedőknek akár hetekig érvényes árajánlatot adni. Pedig egy-egy beruházás átfutási ideje, még  egy ilyen gyors technológia esetén is ennél jelentősebb időt vesz igénybe – és nem a gyártás vagy az építés miatt. Ez persze megnehezíti a költségtervezést a beruházói, megrendelői oldalon.

 

Harmadik tipp

Remek ötlet, ha telephelyét – állattartó csarnokkal, gép- vagy terménytárolóval, raktárral, üzlettel, bemutatóteremmel – egy új acélcsarnokkal bővíti. Már a tervezési szakaszban konzultáljon a felelős tervező a Frisomat szakembereivel, akik már ekkor hozzávetőleges árkalkulációt is adnak. Végső árajánlatot azonban akkor érdemes kérni, amikor az építési engedély már rendelkezésre áll!

franta