március 21 2023 0Comment

Építsünk acélból: modern irodaépület

Nézzük, acélszerkezetes épületek hogyan funkcionálnak irodaépületként és milyen kiegészítő megoldásokkal tehetők maximálisan kényelmessé!

 

Bár az acélcsarnokok elsőszámú felhasználási módjaként általában a mezőgazdasági vagy ipari raktározás jut eszünkbe, azok számos más területen is hatékonyan alkalmazhatók. A modern építészeti irányzatoknak köszönhetően a könnyűszerkezetes építkezés ma már nem csupán ipari, gépészeti vagy terményraktározási igények kapcsán kerülhet szóba. A fémes elemek elegáns kiegészítői lehetnek a kortárs arculatnak, belső kialakításban sokféle módon variálhatók, így könnyen igazíthatók az egyéni elképzelésekhez. A gyors kivitelezésű, méretben a későbbiekben is egyszerűen bővíthető acélszerkezetek, mint színben, mind formában érdekes megoldási lehetőségeket kínálnak az általános raktár funkciók mellett izgalmasabb tervezésű irodaépületekhez is.

 

Az acélcsarnokok újfajta megközelítése

A Frisomat acélszerkezeteinek egyik ismert tulajdonsága, hogy építési fázisuk gyors lefolyású, köszönhetően a pontosan tervezett, ennek megfelelően pontos méretekre gyártott, csavarozáshoz és összeillesztéshez előkészített elemeknek, azaz a korszerű gyártási technológiának. Egy átlagos, 400-500 m2 közötti épület a tervezési fázistól számítva akár 4 hónap alatt is elkészülhet, mindezt jelentősen kevesebb hulladék keletkezésével, a pontos gyártási paraméterezésből adódóan. Olyan területeken, ahol kisebb hely áll rendelkezésre építkezéshez, ez a tulajdonság hatékonyabbá is teheti a munkafolyamatokat, hiszen nincs szükség nagy mennyiségű törmelékanyag huzamosabb ideig történő tárolására.

 

A technológiából származó pozitívumok tovább fokozhatók a sokoldalú műszaki és megjelenési kialakíthatósággal is. Hidegen hengerelt acélszerkezetes épületeink ugyanis nem csak választékos színekben, jelenleg 12 árnyalatban érhetők el, de kiegészíthetők hő- és tűzálló rétegkezeléssel, hőszigetelési célból PIR/PUR habbal kitöltött szendvicspanelezéssel. Ez utóbbi hőszigetelési technika, 120 mm-es általánosan alkalmazott vastagságával akár az alacsony energiafelhasználású épületekre jellemző viselkedésűvé teszi az épületet, tehát az fagyos téli hideg vagy nyári forróság mellett is képes hűtés, illetve fűtés nélkül is kellemes hőmérsékleten maradni.

Az acélszerkezet és burkolatok építése után a belső terek gipszkartonos megoldással egyszerűen oszthatók fel és alakíthatók egyéni igények szerint – így minden lehetőség adott egy, a szokásostól eltérő, különleges, modern, akár industrial (ipari) hangulatú irodaépület kialakításához.

 

+1 praktikus acélszerkezet

Irodaházak, munkahelyek mellett kivétel nélkül szükséges parkolóhelyek kialakítása, mind a munkavállalók, mind a látogató vendégek részére. A Frisomat könnyűszerkezetes építményei ilyen esetben is időtálló megoldást jelenthetnek: a tartószerkezet önállóan is alkalmazható, különböző lejtésű tetőkkel, azonban oldalfalak nélkül. Mindemellett ezek az acélszerkezetek alkalmassá tehetők szolár panelek elhelyezésére is, amelyek szintén praktikus kiegészítőkké váltak napjainkban az elektromos vagy hibrid gépjárművel töltéséhez vagy akár az épület energiafelhasználásának csökkentéséhez.

franta