december 12 2022 0Comment

Napelem acélcsarnokon

A 2022-es év első felétől drasztikus emelkedésnek induló energia- és alapanyagárak átformálták a gazdasági feltételeket. A termelési tevékenységek, vállalati létesítmény fenntartások költségesebbé váltak, tekintve, hogy az azokhoz szükséges alapvető erőforrások jelentős mértékben drágultak.

 

Ennek kapcsán a megújuló energiák használata és fenntarthatóbb céges stratégia kiépítése ismét aktuális és komoly napirendi témává vált.

 

A Frisomat acélcsarnokok alaptulajdonságaikból adódóan strapabíró, stabil, hosszú távú megoldást nyújtanak, ráadásul a cég figyelmet fordít a fenntartható gyártásra. Könnyűszerkezetes épületeik 100%-ban újrahasznosíthatók, kivitelezésük rendkívül csekély mennyiségű hulladék keletkezésével jár. Ugyanakkor igaz az is, hogy átlagosan 30%-kal kevesebbre van szükség a hidegen kezelt acélból, mint a hagyományos azonos alapanyagból készült építmények esetében. Ezen felül a gyártó az építési elemek előállításához már most 50%-ban tisztán napelemes rendszerekkel fedezi a villamosenergia-szükségletét.

 

Ezen zöld megoldás pozitív előnyeit vállalati szinten is tapasztalva a Frisomat a jövőben már a csarnokok tervezési szakaszában lehetőséget biztosítana arra, hogy azok szolár rendszerek telepítésére teljes mértékben alkalmasak legyenek. Mi több: a belga székhelyű anyavállalat fontos célkitűzése, hogy az új acélcsarnok projektek esetében ez a feltétel – az átlag napelem méretekkel és m2-es terheléssel kalkulálva – alapvető adottság legyen.

 

A napenergiát hasznosítani segítő panelek acélcsarnokokon történő elhelyezése azonban, kis utánajárással, már most is teljes mértékben lehetséges azok számára, akik a fenntarthatóság fókuszú beruházásokat terveznek a közeljövőben.

 

Napelemes rendszerek acélcsarnokainkon történő telepítése jelenleg két módon lehetséges:

 

– meglévő, régebbi kivitelezésű acélépületeknél előzetes statikai vizsgálat szükséges a terhelési tényezők megállapításához és az esetleges további tartóelemek beépítésének megtervezéséhez

 

– új acélcsarnok tekintetében a napelem telepítési szándékot még a tervezési szakaszban, a gyártás megkezdése előtt van lehetőség jelezni, így az épület az egyeztetett kritériumoknak megfelelően készül el

 

–  a cég 2022 szeptembere óta standardizált módon 15 kg/m2-es terhelésre kalkulálja tetőszerkezeteit, ennek megfelelően a 2022 szeptemberétől gyártásba tett épületeken problémamentesen helyezhetők el napelemek, mely tulajdonságról a Frisomat igazolást állít ki

 

A Frisomat szakemberei mindkét esetben rendelkezésre állnak a témával kapcsolatos kérdésekben, hiszen a cég kiemelten fontosnak tartja mind az új érdeklődőkkel, mind a meglévő acélcsarnok-tulajdonosokkal a kapcsolatok hosszú távú ápolását az építmények maximális kihasználhatósága érdekében.

 

 

franta