február 28 2019 0Comment

Egy acélcsarnok lendítette fel az üzletet

A Hadarits Kft. Szigetszentmiklóson teljes körű tachográf szervízzel járul hozzá az utak biztonságához – műhelycsarnokuk pár évvel ezelőtti kialakításában, melyet a Frisomat valósított meg, fontos szempont volt a munkaszervezéshez elengedhetetlen átláthatóság, az integrált iroda- és műhelyrész, valamint a nagy tömegű és méretű gépjárművek fogadására alkalmas tágas tér és nagyfokú stabilitás.

A Hadarits Kft. története a 2000-es évek elején kezdődött, és egyéni vállalkozásból fejlődött színvonalas szolgáltatásokat nyújtó sikeres kisvállalkozássá mind az autóvillamossági javítások, mind pedig a tachográfos tevékenységek terén. A tachográf, más néven menetíró készülék használata 3,5 tonna fölötti járművekben – haszongépjárművekben, kamionokban és buszokban – 2004 óta előírás hazánkban: ez a praktikus eszköz rögzíti a jármű sebességét, a megtett út hosszát, külön az egyes utak hosszát, a buszok és teherautók indulási és megállási időpontját, ezáltal ellenőrizhetővé téve, hogy a sofőrök betartják-e a kötelező pihenőidőt. A sofőr fáradtsága könnyen vezethet balesetveszélyes helyzetekhez, így a tachográf használata a közlekedés minden résztvevőjének biztonságát hivatott növelni.

Speciális igények, speciális műhely

A Hadarits Kft. az összes magyarországi tachográf forgalmazóval partnerségben áll, ezáltal bármely Magyarországon típusengedéllyel rendelkező tachográf illesztését és hitelesítését el tudja végezni.

A vállalkozás korábban Szigetszentmiklós belvárosában működött – tájékoztat róla Hadarits Tamás, a Hadarits Kft. tulajdonosa – egy jóval kisebb alapterületű műhelyben, melynek befogadóképessége erősen korlátozott volt. A korábbi műhely épp a tehergépjárművek fogadására nem volt alkalmas, mert a szűk udvarban nehezen, vagy egyáltalán nem tudtak manőverezni. A cég elsődleges profilja azonban a tachográf szerviz, s ebből adódó célcsoportja pedig a 3,5 tonna feletti gépjárművek üzemeltetői. A fejlődéshez tehát szükség volt egy, a kamionok számára is átjárható csarnokra, ahol az érkezéshez és a távozáshoz nem kell a sofőrnek megfordulnia a járművel – az egyik oldalon behajt a műhelybe, majd a szerelés végeztével a túlsó oldalon egyszerűen kihajt.

Gyors, rugalmas kivitelezés

A csarnok megépítéséhez a telket már korábban kiválasztották Szigetszentmiklós ipari parkjában, és a kivitelezéshez egy előzetes terv is készült. Az építkezés végül részben uniós támogatással valósult meg: a Frisomat bizonyult a pályázati feltételeknek leginkább megfelelő, rugalmas és jó ár-érték arányt kínáló kivitelezőnek, és bár az eredeti terveket valamennyire módosítani kellett, ez kifejezetten a javára vált a vállalkozásnak. Az engedélyek megszerzésével 2014 nyarán kezdődhetett meg a kivitelezés. A Frisomat a csarnok szerkezetének építését és a külső nyílászárók beépítését vállalta: a munkát a nyár második felében kezdték meg, és ősz végén már át is adták a terepet a gépészetnek, burkolóknak, így 2015 márciusában bevetésre készen állt az új műhelycsarnok. A partnerség a „kulcsátadással” sem szűnt meg, hiszen a Frisomat több műszaki karbantartó munkát végzett el az épületen azóta. „Végig nagyon korrektek voltak” – osztotta meg tapasztalatait Hadarits Tamás–, „mert a költségvetéshez feszesen tartották magukat, ugyanakkor rugalmasan reagáltak az egyéni kéréseinkre, igényeinkre is.” 

Az elkészült műhelycsarnok a Hadarits Kft. arculatához illeszkedő – ezüst alapon sötét antracit ajtó- és ablakkeretekkel rendelkező – 15 méter széles, 25 méter hosszú, 7 méter magas épület, mely a Frisomat Astrigma típusú, előregyártott elemekből összeállított, komolyabb műszaki tartalommal bíró csarnokának egy szép példája. A modern megjelenésű, könnyed, mégis rendkívül szilárd, 10 fokos dőlésszögű nyeregtetős épület esztétikusan simul a hasonló létesítményeket felsorakoztató ipari környezetbe.

„Hogy is tudtunk működni a csarnok nélkül?”

A megjelenésnél azonban sokkal fontosabb a funkcionalitása: a műhelycsarnok a vállalkozás két fontos tevékenységét, a tachográf szervizt és az autóvillamossági szerelést integrált módon szolgálja ki. A csarnokban helyet kapott egy kiváló áthaladást nyújtó tehergépjármű-műhely, valamint egy másik, külön bejáratú szerelőműhely, amely személygépkocsik autóvillamossági karbantartására alkalmas. Az épületben működik az ügyfélkezelést és az ügyintézést biztosító, kényelmes munkakörnyezetet nyújtó iroda is.

A Frisomat Astrigma típusú csarnokának 2015. év eleji átadása mérföldkő volt a Hadarits Kft. életében: nemcsak a vállalkozás hatékonysága, s ezzel párhuzamosan az elégedett ügyfelek száma nőtt, hanem a munkavállalóké is, hiszen a szolgáltatások ellátásához két új szerelőt is felvettek a céghez.

„Így négy év távlatából visszatekintve néha viccesen fel is tesszük magunknak a kérdést, hogy hogyan tudtunk működni a csarnok nélkül? Az épület a tevékenységünk speciális szempontjainak maximálisan megfelel, praktikus, és hozzájárul a sikereinkhez. Létszükséglet volt a vállalkozás számára a megépítése! Nem ritka, hogy az udvar teljesen megtelik járművekkel, mégis fennakadás nélkül tudjuk kiszolgálni az ügyfeleinket. Kezdetben sokan kérdezték a régi ügyfelek közül, hogy jó ötlet volt-e ilyen nagy beruházásba belevágni. Mindenkinek azt feleltem, hogy kérdezze meg 10 év múlva, de már egy év elteltével is határozottan állíthattam, hogy igen, megérte!” – összegzett a Hadarits Kft. tulajdonosa a Frisomat acélcsarnokával kapcsolatban.

franta