június 16 2021 0Comment

Egekbe szökő alapanyagárak, növekvő csarnokméretek

 Az acéltermékek öt hónap alatt soha nem látott mértékű világpiaci alapanyagár növekedése ellenére, az idén tervezett Frisomat csarnokok jelentős része az eredeti ajánlati árakon épülhetett meg. A Frisomat 30 éves magyarországi pályafutása alatt a második legeredményesebb üzleti évet zárja június 30-án, ami az átlagos csarnokméretek növekedését is hozta.

A könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó belga székhelyű cég számára itthon és külföldön egyaránt kihívást okozott a különböző minőségi acél alapanyagok 37-100% közötti világpiaci árnövekedése. Ezen alapanyagok szinte mindegyike szükséges a belgiumi gyártáshoz. „Jóllehet a cég nagy tételben vásárolja a szerkezetekhez szükséges alapanyagokat, így egy időre előre tud tervezni, de az ilyen mértékű árváltozást nem lehet tervezett beszerzésekkel kivédeni.” – fejtette ki Raport László, a magyar leányvállalat, a siófoki székhelyű Frisomat ügyvezető igazgatója. – „Régen nem történt olyan, hogy nemzetközileg ajánlatadási tilalom lépett volna életbe, amíg a következő szállítmány acél-alapanyag beszerzése meg nem történik. Sajnos a tendenciát látva, nem reménykedhetünk abban, hogy mindez nyáron nem folytatódik.” – tette hozzá a cégvezető.

Az okok között a szakember a vírushelyzet miatti alapanyag kitermelési és gyártási bizonytalanságokat emelte ki. A kissé óvatosabb európai beszerzők, valamint a vírushelyzet előtt is visszaesést elszenvedő autóipar visszafogottabb érdeklődése miatt a piacon maradt tételek Kína és az USA érdekkörébe kerültek. Az elmúlt hónapokban visszatérő megnövekedett keresletet a csökkenő bányászati kapacitásokig visszafejthető értékesítési lánc nehezen tudja kiszolgálni – ez vezetett a rendkívüli alapanyagár növekedéshez.

A Frisomat ennek ellenére, és a mintegy 35 eladott csarnoknak köszönhetően, 1,3 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 6% körüli eredményt könyvelhet el a hónap végén záruló üzleti évben. „Örvendetes, hogy a megrendelt épületek átlagos mérete mostanra elérte a 700-800 m2-t: a legkisebb 120 m2 körüli, míg a legnagyobb mezőgazdasági csarnok idén 3200 m2 volt. A hamarosan induló üzleti évre lekötött épületek esetén pedig további alapterület növekedést érzékelünk.”

 

Mit hoz a jövő?

A következő üzleti évét 2021. július 1-jén kezdő, a mezőgazdasági szektor és a KKV cégek számára költséghatékonyan, gyorsan megépíthető acélcsarnokokat kínáló specialista cég az elkövetkező hónapokra vonatkozólag is jelentős érdeklődésről számolt be. „Jóllehet néhány ajánlatot újra kell tárgyalnunk, de a jövő évi munkáink egy része már körvonalazódni látszik, és a megrendelt csarnokok átlagos alapterülete eléri a 800m2. Mindezt továbbra is bizonytalan alapanyagárak között.”

franta