augusztus 10 2021 0Comment

Díszfaiskola acélcsarnokban

A könnyűszerkezetes csarnokok hódító útjukra – Magyarországon és világszerte egyaránt – kisebb méretű épületekkel indultak: műhelyként, kisüzemként, raktárként, de az ipari felhasználásban is hamar elterjedtek. Mára sokfajta vállalkozás számára egy acélcsarnok jelenti a fejlődést. Nézzünk erre egy példát a mezőgazdaság egy speciális ágából: a Hári Díszfaiskola története és tapasztalatai következnek.

A Hári Díszfaiskola Zala megyében, a Pötrétei-tavak szomszédságában található. Örökzöld dísznövényeket termesztenek 3 m magasságig. Növényeik nevelése szigorú technológiával történik, amire garanciát is vállalnak. A Hári Díszfaiskola acélcsarnoka 2019-ben épült, egy 15,4 m széles, 37 m hosszú és 4 m vállmagasságú Astrigma épület, 10 fokos tetőlejtéssel. A csarnok vázszerkezete Sigma 400, 4 méteres tengelytávolsággal. A tetőn és az oldalfalon 100 mm vastagságú PIR szendvicspanel burkolat biztosítja a megfelelő beltéri klímát. Az épületben hosszú, sorolt ablakok vannak, hogy a dolgozók számára kellemesebb legyen a környezet. A csarnokot gépek, traktortok karbantartására, illetve műhelyként és raktárként használják.

Hári Zsolt, a Díszfaiskola ügyvezetője számára nem volt kérdés, hogy vállalkozását acélcsarnokban fejlessze, kérdésként inkább az merült fel, hogy könnyűszerkezetes legyen vagy ne. A csarnok ára, a tartósság és a sokoldalú felhasználhatóság, a gyors építés és a környezet kímélete azonban mind a könnyűszerkezetes csarnok mellett szólt.

A fejlesztések révén az acélcsarnokok változatos, akár igény szerinti méretben készülnek, sokféle funkcióra alkalmas kialakítással az állattartó csarnokoktól a raktárakon át a gyártóüzemekig. A modern technológiának köszönhetően az acél könnyűszerkezetes vázzal és igény szerint akár hőszigetelő burkolattal készülő csarnokok kedvező előállítási költségük mellett a környezetre gyakorolt hatásuk is csekély. Gyártásuk energiatakarékos, súlyuk miatt szállításuk költségkímélő, a Frisomat összeszerelési technológiája miatt az építés gyors és egyszerű.

A Frisomat csarnoképületei előre tervezett, méretezett és gyártott acélelemekből készülnek, ami több előnyt is jelent: már az engedélyeztetési fázisban elő lehet készíteni az épületet, és amint az engedélyek elkészültek és megtörtént az alapozás, már lehet is építkezni. „A csarnok tervezésénél nem volt egyedi kérésünk, inkább az volt a főbb célunk, hogy valami standard megoldást válasszunk, ami már hosszú távon bizonyított, és nincsenek gyerekbetegségei. Több céggel is tárgyaltunk, a Frisomatnak sok referenciája volt, és lehetőséget biztosítottak, hogy megnézzünk olyan kész csarnokot, amit mi is szerettünk volna. Így már a döntés előtt tudtuk, milyen minőségre számíthatunk, illetve kedvező ára is emellett szólt.” – mondta Hári Zsolt ügyvezető.

A tér kihasználása mindig is kritikus szempont egy ipari létesítmény esetében. A könnyűszerkezetes csarnokoknál az acélszerkezet biztosítja a maximális teret, mert rendkívüli mértékben alkalmas nagy fesztávok áthidalására, ezáltal a belső terek mérete akkora lehet, amekkorára szükség van a funkció szerint. Egy másik előnye, hogy ennél az építési technológiánál több lépés megspórolható például nincs szükség a falak száradására. Száraz technológiával, homogén anyagok felhasználásával készül a legtöbb könnyűszerkezetes csarnok, ezért vizesedésre és hőhidak kialakulására is csekély esély van. A megfelelő használat mellett kizárt a penészesedés is.

„A Frisomat csapata nagyon korrekt volt a tárgyalástól a kivitelezésig, mindig segítőkészek voltak, és ha valamit módosítani szerettem volna, azt olyan hozzáállással fogadták, hogy látszott, fontos nekik, hogy az ügyfél elégedett legyen. Az ütemtervet pontosan tartották, és határidő előtt befejezték a munkát. Voltak apróbb hibák, melyek az átadás után derültek ki, de szinte azonnal jöttek és kijavították, ami szintén nagy pozitívum, és tükrözi a cég profizmusát.” – összegezte tapasztalatait Hári Zsolt. „A jövőben szeretném bővíteni még egy csarnokkal a vállalkozást, és mindenképp a Frisomat csapatát választom.”

A csarnokról készült videó:

franta