február 21 2022 0Comment

Csarnoktrendek – kreativitás és kényelem acélcsarnokokban

Funkciók, értékesítési folyamat, határidők és árak. Lássuk mi jellemzi az acélcsarnokpiacot 2022 év elején!

 

Jóllehet az elmúlt 30 évben Magyarországon is számtalan ipari, logisztikai funkciójú könnyűszerkezetes acélcsarnok épült a Frisomat szerkezeteivel, talán még ma is leggyakrabban mezőgazdasági funkcióban képzeljük el ezt az épülettípust. Ugyanakkor a mezőgazdasági felhasználásban is a jól bevált tárolók és állattartó épületek palettáját egyedi és kreatív épületek is színesítik. Alacsony energiaköltségű díszfaiskola, hús kiskereskedelem hűtőházzal – ezek is Frisomat csarnokok. A Frisomat azonban a 2021-es piaci árrobbanást követően is fontosnak tartja megőrizni a céget addig is jellemző megfontolt és vevőközpontú filozófiáját.

 

A cég több mint 30 éves tapasztalattal máig rugalmasan, ugyanakkor jól kiforrott technológiával dolgozó cég. Legkomolyabb versenyelőnyünk az 500 és 2000 m2 közötti, illetve a klasszikus dongaszerkezetű acélcsarnokok építése területén van, amelyek szinte bármilyen célt képesek kiszolgálni. Egy ilyen, ténylegesen alap felszereltségűnek mondható szigetelt és fűtött épület egyben az egyik leggazdaságosabb lehetőség is. Méreteit tekintve vehetünk alapul egy átlagos specifikációkkal rendelkező 12×30-as méretű, 400-430 m2 körüli csarnokot, amely esetén a szerkezet (alapozás nélküli) költsége 90-100 000 Ft/m2. Ez a típus ténylegesen az a felszereltségű acélcsarnok, ami szinte bármely kis- és közép-vállalkozási projektnek jó kiinduló pontot adhat: legyen az a klasszikusabb rendeltetésű géptárolás, terménygyűjtés, termékelőállítás. Ám ahogy azt korábban bemutatott példákon láthattuk, akár dekoratív bemutatótermet vagy sportcsarnokot is berendezhetünk az épületben.

 

 

Ugyanakkor az elmúlt évben tapasztalható extrém építőipari áringadozása az értékesítési folyamatok újragondolására késztette a cég vezetését. Mészáros Zoltán, a Frisomat értékesítési vezetője számolt be arról, hogy volt olyan eset is ebben az időszakban, amikor a szerződéskötés és a csarnokok elemeinek országba érkezése közötti – ugyan ritkán előforduló – fél évben az acélcsarnok telepítésének teljes összege 30%-ot emelkedett. Nyilvánvaló, hogy az eladó és a vásárló helyzete is hasonlóan kellemetlen ilyen esetekben. „Ennek elkerülésére, a megrendelés és szállítás közötti idő minél rövidebbre és kiszámíthatóbbá tételére napi gyakorlattá vált, hogy jogerős építési engedély birtokában adunk szívesen árajánlatot.” – mondta el a cég eladásaiért felelős vezető. – „Amíg beérkeznek a legyártott elemek elkészülhet az alapozás. Cél, hogy a folyamatot minél jobban gyorsítsuk ezzel az árfolyam-kockázatokat elkerüljük.”

 

 

Normál körülmények között egy teljesen alap tulajdonságokkal rendelkező csarnoknak megvalósításának optimális lefolyási ideje 6-8 hónap. Ilyen lehet egy 10 fokos lejtésű, rácsostartós vagy lapostetős csarnok, mérettől függően. A legnépszerűbb koncepció mégis a 22 fokos lejtésű tetővel épített, 500 és 2000 négyzetméter alapterületű csarnokok, melynek kategóriájában a Frisomat minden bizonnyal piacvezető szerepet tölt be Magyarországon. Felmerülhet a kérdés: melyik a leggazdaságosabb opció ennyi féle variáció és lehetőség között? A válasz itt sem adott egyértelműen, ugyanis sok függ a csarnok rendeltetésétől, annak alapterületétől, a szigetelés és fűtés mibenlététől. Rengeteg tényező befolyásolhatja még viszonylag stabil piaci körülmények között is az árképzést, nemhogy ilyen bizonytalan beszerzési feltételek között. „Abban tudjuk segíteni partnereinket, hogy van néhány jól bevált alvállalkozónk, akikről biztosan tudjuk, hogy minőségi és megbízható munkát végeznek, így szívesen dolgozunk velük és ajánljuk őket már a tervezési fázisban is.” – teszi hozzá az értékesítési vezető.

 

2022 év elejére a bizonyos fokig stabilizálódott piacon a Frisomat továbbra is követi azt a gondolkodást, ami az évek során előre vitte: stabilitás, vevőközpontúság, megfontoltság és rugalmas keretek biztosítása mindkét fél számára.

franta