október 14 2020 0Comment

Csarnokok az állattartás szolgálatában

Általánosságban elmondható, hogy minden haszonállatnak más igénye van, amely szem előtt tartása nem csak az állat, hanem a gazda érdeke is. Mivel negyedikek vagyunk a világon az egy főre eső brojler csirke húsának fogyasztása rangsorában, érdemes részletesen foglalkozni a baromfitartással, de nálunk, a Frisomatnál más haszonállatok elhelyezése sem jelent gondot.

 

Az állattartás körülményeit meghatározzák az európai szabványok, de nem csak az esetleges szankciók miatt számít az állatok jólléte. A jószággal végzett gördülékeny munka és megfelelő körülmények között a termelékenység fokozása is lehetséges.

Hangsúlyos részletek

Fontos tisztázni, hogy hazánk csirkefogyasztási igényét nem lehet csakis szabadtartású technológiával tenyésztett csirkékkel kielégíteni, ahhoz ugyanis egy nagyvárosnyi területre lenne szükség. Azt viszont megteheti a gazda, hogy az állatok természetes viselkedésének megfelelő körülményeket biztosít.  A baromfik esetén az acélcsarnokok áthidaló megoldást jelentenek a nagybani állattartás számára: a fedett, az állatok egészségének védelme érdekében rendszeresen tisztított és almozott, tágas kifutóban megvalósítható a mélyalmos tartás.

Csarnokaink építésekor az olyan részletekre is ügyelünk, mint a szellőztetés, almozás vagy a takarítás gördülékennyé tétele. Az acélcsarnokok fala ellenálló a sima felületnek köszönhetően könnyen tisztán tartható. Az állatok ellátását az automatizált etető és itató berendezések biztosítják, hisz csarnokaink egyszerűen gépesíthetők, a berendezések pedig könnyen karban tarthatók.

Baromfitelep igényre szabva

A hosszú távon gondozásmentes építmények az állomány növekedésével tovább bővíthetők. Zalaváron épített baromfitelepünkben már meg is kezdhették a szárnyasok nevelését. A 3 méter magas, 16 méter széles, és 93 méter hosszú, automata etető-itató és szellőztető berendezésekkel ellátott építmény tágas és biztonságos otthont nyújt a csirkéknek, a 80 milliméteres szendvicspanelek pedig gondoskodnak arról, hogy az időjárás viszontagságai ne éreztessék hatásukat a telep lakói számára. Nem csak hazánkban, hanem külföldön is nagy az érdeklődés a kedvező megoldás iránt.

A Rol Big Poland új baromfitelepe építéséhez a teljes egészében horganyzott szerkezetű Frisomat acélcsarnokra mellett döntött, amely sokezer állat egyidejű elhelyezésére alkalmas. Mivel az optimális tenyésztési körülményekhez szabályozott hőmérséklet és megfelelő szellőzés szükséges, az energiatakarékos megoldáshoz kiváló minőségű, hőszigetelő szendvicspanelek beépítésével járultunk hozzá.  A megfelelő levegőminőség biztosítása érdekében a homlokzatokon légbeejtő nyílások valamint szellőzőventillátorok kerültek beépítésre. Az új baromfinevelő teleppel a Rol Big optimalizálhatja a tenyésztési folyamatot, sőt a csarnok minimális karbantartási költségei is hozzájárulnak a gazdaság nyereséges és fenntartható üzemeltetéséhez.

franta