április 15 2021 0Comment

Beruházások: felértékelődő beszállítói stabilitás

A munkaerőhiány és felfutó beruházási kedv eredményeképpen felértékelődött az építőipari vállalatok stabilitása és megbízhatósága. Telephely létesítése vagy bővítése még egy nagyobb vállalat számára is átgondolt döntések sora, ám különösen nagy vállalkozás egy családi, kis- vagy mikró méretű cég életében. Az elmúlt években kisebb nagyobb csarnokot építő mezőgazdasági termelők véleményét kérdeztük a beszállító megbízhatóságról.

Ha a kockázat minimalizálása, a beruházás pénzügyi biztonsága, az eredmény hosszútávú minősége egyszerre fontos, a megbízható beszállító elengedhetetlen feltétel – ez egybehangzó véleménye volt a megkérdezett, az elmúlt 3 évben telephelybővítésként acélcsarnokot építő mezőgazdasági vállalkozóknak. Az interjúk során arra is kerestük a választ, miért választották először, másodszor, és harmadszor is a belga Frisomat acélcsarnokait.

Körkérdésben résztvevő cégek beruházási céljai változatosak voltak: a Somogyi Biovölgy Kft. és a Tricciana Zrt gabonatermeléshez, Bihardancsházán és Dunaföldváron a Jákli János családi gazdaság pedig mezőgazdasági gépek tárolására választotta a Frisomat csarnokot. Az utóbbi beruházó „elsőcsarnokosként”, a többi válaszadó mint a cég visszatérő partnere válaszolt. És mi is lenne jobb bizonyíték, egy beszállító megbízhatóságára, mint a visszatérő megrendelő. Cikkünkben példaként Frisomat acélcsarnokkal bővülő magyarországi beruházások szempontjait vesszük sorra.

A dunaföldvári Jákli János családi gazdaság első készülő csarnoka

A visszatéri megrendelő

„Frisomat a közel 30 éves magyarországi működése során több mint 2000, a legkülönbözőbb iparágakban megépült csarnokaival bizonyította megbízhatóságát, amit a független tanúsító cég is alátámasztott. Van tehát helyünk ezen a piacon.” – mondta Raport László, aki a kezdetektől fogva a Frisomat magyarországi cégét vezeti. A Bishnode tanúsítvánnyal az országban a cégek mindössze 9.82%-a rendelkezik, köztük a Frisomat is. A családi vállalkozások számára is elérhető árú, tárolásra, gyártásra szolgáló acélcsarnokok megrendelésekor azonban nemcsak a megbízhatóság az egyetlen szempont.

A beruházások költségvetése szempontjából egy piaci cég két tényezőt részesít előnyben: az ár-érték arányt rövid- és középtávon, illetve a megtérülés gyorsaságát – ami sokszor nehezen mérhető/értékelhető. A Frisomat magyarországi megrendelőinek jelentős része, hasonlóan a nemzetközi tendenciákhoz, még ma is az agrárágazat szereplői – ahogyan válaszadóink is. Ez feltehetőleg a jövőben is így lesz, de a megrendelői kör egyre árnyaltabb. Gyorsan felépülő, költséghatékony és stabil épületekre a gazdaság szinte minden területén szükség lehet.

 

„…aratás környékére legyen kész…”

A legtöbb mezőgazdasági termelő szigorú menetrend szerint dolgozik, ezért egy-egy beruházás jól átgondolt tervezést és időzítést igényel. Az elmúlt években a Frisomat csarnokban bővülő vállalkozások vezetői szempontként emelték ki, hogy a cég szakemberei akár a tervezéstől a megvalósult épület karbantartásáig a teljes folyamatban partnerként működtek közre. A folyamat leglátványosabb részét, a gyors összeszerelést és a gyors kivitelezést egyaránt előnyként emelték ki a megkérdezettek. Az acélcsarnokok jellemzői közé tartozik, hogy megvalósításuk a lehető legkisebb fennakadással jár a megrendelő cég tevékenységében: az építkezésre érkező Frisomat csarnokelemek gyorsan állnak össze kész épületté, az alap elkészülte után akár néhány héten belül használatba vehetők. A gyors kivitelezés a gondos tervezésnek, az előregyártott épületszerkezeteknek köszönhető. A kivitelezés gyorsasága mellett a hosszú távra tervező megrendelők számára a könnyű karbantartás sem volt lényegtelen szempont.

Somogyi Biovölgy Kft. második csarnoka

 

Kinek nem fontos az ár?

Az acél könnyűszerkezetes technikának az egyik legnagyobb előnye, hogy a pontos előkészítés és egyszerű telepítés miatt nemcsak gyors, hanem esetenként olcsóbb is más építési módokhoz képest. A megkérdezett beruházók szempontként emelték ki, hogy a téglával, vasbetonnal és más építőanyagokkal szemben jelentősen olcsóbb egy acélcsarnok telepítése – kivitelezése átlagosan 10%-kal kevesebbe kerül. A tényleges árat azonban sok egyéb tényező is befolyásolja, hiszen a legegyszerűbbtől a legkomolyabb felszereltségűig számos igényt kielégítettek már a Frisomat mérnökei világszerte. A gyorsabb építés ugyanakkor gyorsabb megtérülést is hozhat, ha az épület előbb használatba vehető.

 

A csarnokok ablakokkal és tető-bevilágítókkal is kérhetők, hogy még több természetes fény áramoljon

 

A fenntarthatóság mint ki nem mondott szempont

A Frisomat működési szempontjai között fontos szerepet tölt be az ökológiai lábnyom és a hulladékmennyiség csökkentése, amely jó esetben a gyártó és megrendelő közös érdeke. Ma sajnos ez még nem az elsőként felsorolt előnyök közé tartozik, pedig könnyedén eljuthatunk a környezetre tekintettel folyó gyártástól a megrendelői haszonig. Hogy is van ez?

A fenntarthatóság érdekében például a Frisomat a gyártás során keletkező villamosenergia-igényét 50%-ban napelemekkel fedezi, az acél profilok előállításához pedig 100%-ig újrahasznosítható acélt használ, méghozzá kiemelkedően anyagtakarékos módon. Mindez úgy lehetséges, hogy a Frisomat csarnokai különösen nagy szakítószilárdságú acélból készülnek, ezért közel egyharmaddal kevesebb acél szükséges ugyanolyan fesztáv lefedéséhez a hagyományos melegen hengerelt szerkezetekkel szemben. És mi a haszna még a megrendelőnek? Bármelyik méretben is készül az acélcsarnok, a helyszínre pontosan annyi építőanyag érkezik, amennyi az épület összeállításához szükséges. Ennek köszönhetően a megrendelőnek az építési törmeléket sem kell kerülgetnie, elszállítania az építkezés befejezése után a profi és gyakorlott összeszerelő csapat a következő fázisnak tisztán adja át a terepet.

A cikk a hvg.hu oldalon jelent meg 2021. április 19-én.

franta