november 30 2017 0Comment
Teljes egészében hidegen hengerelt, horganyzott acélprofilokból álló Frisomat acélcsarnok 50×200 méter alapterületen, 12 m belmagassággal

ACÉLCSARNOKOK SZLOVÁKIÁTÓL FÓTIG

Rekordméretű csarnokok készültek az idén Frisomatnál a Kárpát-medencében. De a rekordok mellett a kis- és közepes méretű csarnokoké továbbra is a főszerep. 

Az ilyen gigaméretű projekteknél is igaz: a tüzihorganyzott profilokból készült, hidegen hengerelt acélcsarnokaink tartószerkezetét mindig csavarozással szereljük. Ez egyrészt gyors kivitelezést eredményez, másrészt hozzájárul a környezetvédelemhez, mert helyszíni hegesztés és darabolás nélkül áll össze a tartószerkezet, és csak a tető- és falvázszelemenek felállításhoz használunk darut és emelőgépeket.

10 ezer négyzetméteres acélcsarnokot építettünk

Az Alacsony-Tátrához közel egy autóipari beszállítónak készítettük el az Európában a legnagyobbnak számító teljes egészében hidegen hengerelt, horganyzott acélprofilokból álló Frisomat acélcsarnokot. Ez a projektünk több szempontból is szokatlan kihívás volt: a méret, a logisztika és az épület összeszerelése mind-mind eltért a szokásos ügymenettől.

A tervezési feladatokat az épület méretei és az idő rövidsége nehezítette. Az alapterület 50×200 méter, amihez 12 m belmagasság tartozik, alkalmazkodva a gyártó- és összeszerelő üzem feladataihoz és a hegyvidéki jellegű hó-és szélterheléshez is. 10 fokos hajlásszögű, vízszintes övtartós rácsos szerkezetű tető, középső oszlopsoros alátámasztás, a belső használathoz igazodva (2 hatalmas híddaru is került a szerkezetre) rácsos szerkezetű főtartó oszlopok és a homlokzaton, valamint a tetőn is 12 cm szendvicspanel burkolat.

Óriási, 50x200 méteres Frisomat acélcsarnok építése 12 méter belmagassággal

Ezek a főbb műszaki paraméterek, a fotók pedig magunkért beszélnek. 25 kamion vitte a helyszínre az acélárut és a szendvicspaneleket, melyet utána a 20 fős nemzetközi szerelőcsapat állított fel, melyben nagy örömünkre 9 tapasztalt magyar szerelő is dolgozott.

Acéltető a lovaspálya felett

De nemcsak nagyvállalatok lehetnek megbízóink, mert például Fóton egy jólismert segítő szervezetnek építettünk csarnokot a homokos lovaspálya fölé. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központjába készült el egy teljesen más jellegű Frisomat építmény, hogy a gyermekek és az oktatók munkája még hatékonyabb és kényelmesebb lehessen. Nagyon jó kapcsolat alakult ki a megrendelővel és nemcsak a csarnok mérete, de az összeszerelésének 3 hete is jó referenciának számít.

Mérete alapján a Frisomat csarnokok között ez Közép-Európa legszélesebb fesztávú, teljes egészében hidegen hengerelt, horganyzott acélprofilból készült csarnoka trapézlemez burkolattal. Nagyon látványos ez az oldalán nyitott lovarda a 43 méter belső alátámasztás nélküli szabad fesztávjával, 72 méter hosszúságával és 6,2 méteres magasságával.

Itt is a méretek és a helyszín együtt adták a szerelés komplexitását, mert a homokos pálya vízelvezető csövezése miatt a daru mozgatása, az első keretállások szélessége miatt pedig azok felállítása is átgondolt, egyedi megoldást kívánt. Végül a megbízó, a fővállalkozó és a mi szakembereink is egybehangzóan a nagyszerű közös munka élményével fejezték be a pályafedést.

Rekorder csarnok homokos lovaspálya fölé, 43 méteres belső alátámasztás nélküli szabad fesztávval

Szakembereink az első lépésektől segítik partnereinket, hogy a megálmodott acélcsarnok funkciójában is tökéletesen támogassa a vállalkozás tevékenységét, legyen az akár az ipari, mezőgazdasági vagy kereskedelmi tevékenység. Keressen meg bennünket egyedi ajánlatunkért.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

frisomatadmin