szeptember 28 2021 0Comment

Acélcsarnok trendek 2021.

A HVG-nek nyilatkoztunk a csarnoképítési tendenciákról.

Az acél világpiaci árának növekedése, autógyárak leállása, hiányzó pályázati pénzek, emelkedő fuvarköltségek, munkaerőhiány –ezek a tényezők határozták meg piacunkat 2021-ben.

2021 első hat hónapjában darabszámát és értékét tekintve is kétszer annyi épületet értékesített, a könnyűszerkezetes acélcsarnokait 70 százalékban ipari célra építő Frisomat, mint egy normális, a vírushelyzet előtti év azonos időszakában. Úgy tűnt, a felfutó keresletnek a nyár elején kezdődő extrém alapanyagár emelkedés sem tudott gátat szabni. Véleményünk szerint az árak emelkedését az ősz folyamán az egyes autógyártók chiphiány miatti kényszerű leállásai következtében a piacon maradó acélkapacitások normalizálhatják. A bármilyen funkciójú, a legkisebb gabonatárolótól a komoly műszaki tartalommal épülő hűtőházig, de döntően egyre inkább ipari gyártó- és szerelő funkcióval épülő, költséghatékony acélcsarnokokat kínáló cégünknél használt magas minőségű horganyzott alapanyagok árának csökkenése még nem látható. A nyár végére a további 8-10 százalékos acélár emelkedéssel az idei évben nyugodtan beszélhetünk a beszerzési ár duplázódásáról. A világszerte szállító, és így nagy tételben acélt felhasználó Frisomat korábban 4-6 hónapos szállítási határidővel rendelt alapanyagot. Az alapanyagárak manapság maximum 2 hétre szólnak, ami az ajánlatadást nagyban megnehezíti. Teljesen rendhagyó tendencia, hogy csak akkor adunk szívesen árajánlatot egy-egy megkeresésre, ha a tervek nem csupán készen vannak, de a jogerős építési engedély is a megrendelő kezében van már. Így a jelenlegi kb. maximum 3 hónapos szállítási határidővel merünk csupán árgaranciát vállalni, de azt is főleg a szigetelés nélküli csarnokok esetén.

Fuvarköltségek: akár 80 %-os emelkedés

A szigetelt csarnokokhoz szükséges szendvicspaneleket ugyan a Frisomat is gyárt, de azt a magas szállítási költségek miatt eddig is inkább Lengyelországból szereztük be. Idén a fuvarköltségek mintegy 80%-os emelkedése további tétel az amúgy is nehezen fixálható költségkalkulációban. A panelek árát pedig egy hónapos határidővel adják meg, amivel gyakorlatilag vakrepülés az ajánlatadás. Az érdeklődések alapján azonban látjuk, így is van kereslet, de csillapodó a tendencia, hiszen sok beruházó óvatosabb lett a nehezen kalkulálható építési költségek miatt.

Hiányzó pályázati pénzek és munkaerőhiány

A normalizálódó kereslet további okaként említhető, hogy néhány, döntően az ipari célra csarnokot tervezők (műhelyek, kisipari termelők, lapszabászatok, autóipari beszállítók) által várt pályázat elmaradt, vagy gyakorlatilag elérhetetlenül gyorsan elfogyott.

Az elmúlt 30 év alatt a Frisomat alig vett fel hirdetés alapján szerelőt, szinte mindenki ajánlás útján került a céghez. A magyar szerelőcsapatra kifejezetten igaz a mondás, hogy messze földön híres, hiszen még Németországba is kölcsönadtuk őket. Ma azonban a magyar piacon is kifejezetten jónak számító munkakörülmények ellenére is nehezen találunk új munkatársat.

Bővebb információ: www.frisomat.hu

franta