április 23 2019 0Comment

Nem mellékesek a melléképületek a lovardában

A fedett vagy a részben nyitott homlokzattal rendelkező lovardák, valamint az istállók kialakítására kiválóan alkalmasak az előregyártott, a helyszínen rövid időn belül felszerelhető acélcsarnokok – ám mi a helyzet a melléképületekkel? Nos, a Frisomat számára ők sem mellékesek!

Egy lovas farm – tudjuk jól – a legritkább esetben áll pusztán az istállóból és a (jó esetben fedett vagy félig fedett) lovardából. A lótartás óhatatlanul is a takarmány megfelelő tárolását követeli meg, hiszen nem mindegy, hogy milyen minőségű, milyen állapotú tápot, terményt helyez a gazda a nemes állat elé – a nem megfelelő tárolás pedig romboló hatású: a takarmány dohos lehet, vagy éppen megpenészedhet, egerek verhetnek tanyát közte és ürülékükkel beszennyezhetik; ugye mi sem szívesen találkoznánk hasonló fogással az ebédlőasztalon?

Ugyancsak helyet kell biztosítani a felszerelésnek, a lovardában használt járműveknek lovaglásszervezéshez az irodának. Ha lógazdaság-felújítást tervez, vagy éppen a nulláról szeretne minél költséghatékonyabb módon, minél rövidebb idő alatt felépíteni egy komplex, fenntartható lovasfarmot, akkor érdemes terveznie könnyűszerkezetes acélcsarnokainkkal. 

Gyors, sokoldalú és költséghatékony megoldások

Az általunk Magyarországon immár 28 éve gyártott és forgalmazott könnyűszerkezetes acélépületeknek már a legegyszerűbb alaptípusai is sokoldalú felhasználásra adnak lehetőséget. A gyorsan, rendszerint 4 héten belül kulcsrakészre szerelt épületek tágas belső terükkel ideális tároló helyiségek: a sima acél falak könnyen tisztíthatók, adott esetben akár fertőtleníthetők is. A falak nem penészednek és nem rozsdásodnak, ellenállnak az időjárásnak – szigetelés nélkül, vagy különböző vastagságú szendvicspanel burkolattal is kérhetők –, ezáltal a bennük tárolt tárgyak, termények szárazon és biztonságban vannak, kiváltképp, ha páralecsapódást gátló bevonat is kerül a tetőburkolatra.

 

Kifejezetten mezőgazdasági célokra gyártott acélcsarnokaink felszerelhetők praktikus, csendesen nyíló tolókapukkal akár XL méretben is: így kényelmesen átfér rajta szinte minden olyan jármű, ami egy lovardában előfordulhat, legyen az terepjáró, traktor, szekér vagy hintó. A komfortérzetet tető bevilágítással, szellőzőrendszerrel növelhetjük, de van lehetőség integrált irodarész vagy galéria kialakítására is. Bónuszként mindehhez nem szükséges külön tervezéssel, kivitelezéssel számolnunk, hiszen cégünk szakemberei a teljes folyamat szakszerű megvalósítását vállalják a tervezéstől a megrendelő igényeire való optimalizáláson át egészen az utolsó csavar eltakarításáig.

Összhangban a természettel

Tévhit, hogy a természetes, rusztikus környezetben idegenül mutatna egy modern megjelenésű acélszerkezetes épület: a Frisomat kisebb-nagyobb méretű és rendeltetésű, mezőgazdasági célú csarnokai meglepően jól „megtalálják a hangot” a környezettel. Már a megépülésük is környezet-, sőt háziállatbarátnak mondható, hiszen az előregyártott elemekből éppen a szükséges mennyiséget – sem többet, sem kevesebbet – szállítanak a helyszínre, így az építkezést követően nem maradnak törmelékkupacok a terepen. Az építési területen csavarozással rögzítik egymáshoz a szerkezeti elemeket, ami nem jár ijesztő hangélménnyel a jószágok számára. Az épületek a kulcsátadást követően már nem szorulnak különösebb karbantartásra, a tartós acélcsarnokok hosszú évtizedekig éppúgy szolgálnak, mint új korukban: nem véletlenül vállalunk értük ötven évre garanciát.

A dunakeszi Xenophon Lovas Klub immár húszéves Omega típusú csarnoka egyszerre fedeles lovarda, szükség esetén széna- és szalmatároló helység, melegedő, de használták kutyás agility pályának, sőt partihelyszínnek is. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja 43 méter széles és 72 méter hosszú, belső alátámasztás nélküli, részben fedett lovaspályája minden időben sikerrel szolgálja a terápiás lovaglást. A lovak és lovasok egyaránt jól érzik magukat az egyszerűségükben nagyszerű acélcsarnokokban, melyek a takarmánynak, terményeknek, felszerelésnek vagy a járműveknek is költséghatékony, fenntartható otthonául szolgálnak.

 

franta