június 29 2020 0Comment

A járvány és az építőipar-tapasztalataink

Mik a vírus hatásai? Mit hoz a jövő? Cégünk ügyvezető igazgatója, Raport László úgy látja, hogy bár a Frisomatot elkerülték a drámai változások, az építőiparban várhatóan egy fél év-év múlva válik érzékelhetővé a járvány negatív hatása – jelenleg csak ennek kibontakozását figyelhetjük meg.

 

A Frisomatnál a kijárási korlátozás idején is próbáltunk megfelelően helyt állni. Néhány projektünk ugyan eltolódott, illetve arra is volt példa, hogy a szerződés aláírásakor hiúsult meg egy megrendelés, de a megkezdett építkezések folytatódhattak. A szerelők nem álltak le, a cégnél folyamatos volt az érdeklődés is. Természetesen ez idő alatt a biztonság központi szerepet játszott az életünkben: egyszerre 4-5 fő dolgozott egy területen – ügyelve a távoságtartásra –, emellett szakembereink maszkot viseltek és volt náluk kézfertőtlenítő.

A szigorú intézkedések miatt a külföldi leányvállalatok nem voltak ilyen szerencsések: Franciaországban, Spanyolországban, Belgiumban és Hollandiában volt, hogy a szerelőket ki se engedték dolgozni az egészség védelme érdekében. Ez költségoptimalizáló intézkedéseket eredményezett, ami egyben felkészülést is jelent a járvány következményeire, amelyek jövőre válhatnak kézzelfoghatóbbá.

Élet a Balaton-parton

Siófokról elmondható, hogy a már elindult építkezések folytatódtak. Voltak ugyanakkor a Balaton-partján olyan ágazathoz tartozó cégek (például autóipar), amelyek nehezebb helyzetbe kerültek. Ez alól kivétel a mezőgazdaság, amely terményeire és termékeire folyamatosan szükség is volt, és ez az ágazat számunkra is fontos. Ugyan folyamatosan tolódik portfóliónk a KKV szektor igényeit kielégítő csarnokok felé, a mezőgazdaság számunkra még ma is fontos felvevőpiac. Jó példa erre, hogy vírus időszaka alatt kezdhettük meg egy baromtenyésztésre szakosodott partnerünk harmadik, 16x93m nagyságú csarnokának előkészítését Sármellék környékén.

Jövőbe tekintés

Ahogy például a Belgiumban működő anyavállalatnál, úgy nálunk, a siófoki Frisomatnál is igaz: ma talán még több árajánlatot kell kiküldeni, még többet kell egy-egy üzleten dolgozni ahhoz, hogy a szokásos arányban megvalósulhasson a szerződéskötés.

Raport László hozzáteszi, a jövő év reményekkel teli, vannak előre lekötött megrendelések, de a munkának folyamatosnak kell lennie. Ugyanakkor újabb projektek elhalasztása akár a 2021. évi visszaesést is előre jelezheti, ahogy azt más ágazatokban és az építőipar már területein is várják a szakemberek.

franta