december 07 2017 0Comment
Az 50×200 méter alapterületű, 12 méter belmagasságú acélcsarnok építése

A FRISOMAT ISMÉT HATALMASAT ÉPÍT

Anyacégünk belga mérnökei gyártottak már hatalmas csarnokokat Európától Afrikáig számos országban, de most a legnagyobb európai acélcsarnok épül teljes egészében hidegen hengerelt, horganyzott acél profilokból. Sajnos nem itthon, de van hazai vonatkozása, mert a 10 000 négyzetméteres hatalmas csarnok összeállításán 3 ország legjobb szerelőcsapatai között magyar szakemberek is dolgoznak.

Óriási üzemcsarnok 10 ezer négyzetméteren

A szlovákiai Nyitranovák településen építi a Frisomat ezt az 50×200 méter alapterületű és 12 méter belmagasságú acélcsarnokot, egy német tulajdonú autóipari beszállító megbízásából, mely gyártó- és összeszerelő üzemként több száz embernek kínál majd munkalehetőséget.

A projekt kezdetén, már a logisztika is fejtörést okozott, hiszen a 25 kamionnyi acélszerkezet és ugyanilyen mennyiségű szendvicspanel helyszínre juttatását alapos tervezés előzte meg. Mérnökeink most is pontosan kiszámolták, hogy a szlovákiai időjárásnak milyen paraméterekkel felel meg az épület: a 10 fokos hajlásszögű, vízszintes övtartós rácsos szerkezetű tetőnél a legnagyobb kihívást a nagy fesztávolság jelentette, mivel a hegyvidéki környezetből adódó, megnövekedett hó- és szélterhelési követelményeknek statikailag meg kell felelnie a csarnoknak.

Az ilyen nagy, 50 méter szélességű épületek esetén az egyik kézenfekvő megoldás a középső oszlopsorral történő alátámasztás, ahogy ez ebben az esetben is történt. A beruházóval történő egyeztetések során kiderült, hogy a tervezett gyártástechnológia, illetve a csarnok berendezése lehetővé teszi egy középső alátámasztó oszlopsor alkalmazását. Mindkét csarnokrészbe egyenként 10 tonna teherbírású, híddaru is beépítésre kerül, ezért a jelentős többlet terhelés miatt a főtartó oszlopok is, a tetőszerkezethez hasonlóan, rácsos szerkezetből készültek. A tető és a homlokzatok egyaránt 12 cm vastagságú szendvicspanel burkolatot kapnak, mely nemcsak a csarnok magas szintű hőszigetelését, de mind a négy évszakban a megfelelő munkakörnyezetet is biztosítja.” – árulta el a technikai részleteket Raport László, a Frisomat hazai ügyvezetője, aki a szerelés megkezdése után járt a szlovákiai építkezésen.

Csarnokok csak csavarozással

Természetesen nemcsak a gyártás, de ennél a nagyméretű csarnoknál a kivitelezés is alapos szervezést igénylő feladat. A Frisomat acélcsarnokainak tartószerkezetét hidegen hengerelt, tűzihorganyzott profilokból teljes egészében csavarozással szerelik össze, ami gyors és környezetkímélő eljárás. Ezzel a „tiszta technológiával” állítják össze az acél tartószerkezetet helyszíni hegesztéssel, darabolás nélkül. A szerelőcsapatok mindehhez csak korszerű akkumulátoros csavarozógépeket használnak, és a szerkezet felállításához, a tető- és falvázszelemenek beépítéséhez elegendő néhány könnyű daru és emelőgép.

Amikor a gyárból megérkeztek az elemek Szlovákiába, akkor a környező országok legtapasztaltabb  Frisomat szerelőcsapatai követeztek, hogy az acél profilokból összeálljon a csarnok váza és rákerüljön a szendvicspanel burkolat is. A nemzetközi szlovák-magyar-román szerelőcsapatban (összesen 20 fő), nagy büszkeségünkre 9 fővel a magyar szerelők alkották a szakembergárda gerincét. A magyarországi Frisomat szerelőcsapata az elmúlt 25 év alatt több, mint 1500 db csarnokot szerelt össze csak hazánkban. Szakembereink sokszor dolgoztak azonban a szomszédos országokban, Franciaországban, Németországban és Belgiumban is, ez bizonyítja, hogy szaktudásunk nemzetközileg is elismert.

Óriás üzemcsarnok építése hónapok alatt

A szlovákiai projekt gyors bonyolítása legalább annyira figyelemreméltó mint a mérete: február közepén kötötték meg a szerződést, utána megkezdődött a profilok gyártása Belgiumban, márciusban pedig csapataink már a csarnokot szerelték és a tervek szerint június végére átadásra is kerül.

Mivel a gyártást ilyen precízen és gyorsan tudták teljesíteni Európa legnagyobb acélcsarnokánál, a szerelésben pedig a magyar szakembereink keze is benne van, így nem kérdés, hogy a tervezőknek nyújtott támogatással és a szerelőcsapatunkkal ezt a minőséget Magyarországi is biztosítjuk partnereinknek.

10 000 négyzetméteres Frisomat acélcsarnok épül Nyitranovákon

Kapcsolódó szolgáltatásaink

frisomatadmin