december 07 2017 0Comment
Frisomat Omega félkör acélcsarnok fedett lovarda céljából, hőszigetelésel

A DALLOS CSALÁD ÉS AZ OMEGA ACÉLCSARNOK

A Frisomat közel 20 éve a lovakkal van
A magyar lovas nép volt és lesz, a tendencia napjainkban is ezt mutatja. Kicsiny hazánkban közel 500 körül lehet a lovardák száma és sokan tartanak otthon is lovakat munka vagy kikapcsolódás céljából. A lovassport is kezdi visszanyerni régi elismert helyét egyrészt a sport, másrészt a szabadidős, rehabilitációs tevékenységek sorában.

A Xenophon Lovas Klub nevét sokan ismerik lovas körökben, hiszen az 1995-ös megalakulása óta hazánk legeredményesebb díjlovas klubja. A klub alapítója és lelke Dallos Gyula mesteredző, a Magyar Lovassport örökös bajnoka.

A dunakeszi családi lovarda fő tevékenysége a versenysport, de ezen kívül versenyeket, edzőtáborokat szerveznek és bonyolítanak, továbbá lovas képzéssel, versenyre való felkészítéssel és ló kiképzéssel foglalkoznak. A vállalkozás szerteágazó tevékenységét Dallos Beáta, Dallos Gyula felesége szervezi a lótartás feladataitól a versenyszervezés ügyes-bajos dolgáig. A Xenophon Lovas Klub jelenleg 18 boksszal, egy fedeles és egy nyitott lovardával, fedett jártatógéppel, valamint karámmal működik.

Frisomat fedett lovarda 1997 óta

A lovas központ elindítása után hamar kiderült, hogy a folyamatos 4 évszakos kényelmes működtetéshez szükségük lesz fedett lovardára, ami segíti a szakmai munkát. Így kerültek kapcsolatba a Frisomat Kft.-vel és készült el 1997-ben egy 15 méter széles és 30 méter hosszú, felső bevilágítókkal szerelt Omega csarnok, mely azóta is megbízhatóan funkcionál. Dallos Beátát kérdeztük a Frisomat acélcsarnokkal kapcsolatos majdnem két évtizednyi tapasztalatról. Elmondta, hogy bár a fejekben szabadtéri sportként él a lovaglás, azért a folyamatos és komfortos felkészüléshez, edzésekhez szükség van egy fedett és biztonságos helyre. Nyáron a sok esőzés, felázott talaj okoz egyre többször nehézséget, míg télen lovasnak és lónak egyaránt kényelmesebb, ha nem a nagy hidegben edzenek, gyakorolnak, így a Frisomat acélcsarnok, mely fedett lovardaként funkcionál, -20 és +40 fok között minden évszakban remek szolgálatot tesz. A két nagy, tágas kapu kinyitásával még a legnagyobb nyári hőségben is megfelelően jár a levegő, nincs szükség klimatizálásra, pedig a csarnok nem rendelkezik kiegészítő hőszigeteléssel. Emiatt télen kicsit párásodik ugyan, de az a talajon lévő homok nedvesen tartása miatt szükséges is.

Praktikus és jól használható acélcsarnok, évtizedeken át

A Dallos család nagyon szereti ezt a fedett csarnokot, mert a bevilágítók elegendő fényt biztosítanak, a tágas ajtók hozzájárulnak a kényelmes használathoz, a belső oldalát pedig fa lambériával burkolták ezzel is növelve a használhatóságot. Dallos Beáta elmondta – „Az elmúlt 19 évben gyakorlatilag egyetlen alkalommal kértük a Frisomat segítségét, amikor 3 évvel ezelőtt szükségessé vált a felső bevilágítók felújítása, mert a port a napsugárzás ráégette a felületre, és az sötétebbé vált. De ebben az esetben is a vállalt 8-10 év helyett csak 15 év után vált szükségessé a műanyag elemek cseréje. És ha már itt voltak a szakemberek, akkor megkértük őket, hogy egy-két kilazult csavart is húzzanak meg a csarnokon. Biztos vagyok benne, hogy ha az elmúlt 20 év alatt ennyire jó műszaki állapotban maradt a fedett csarnokunk, akkor nem túlzás a gyártó által vállalt 50 éves garancia.” A napi karbantartásról kérdezve elmondta, hogy semmi extra kezelést nem igényelt, és ha az oldalán a mélyedésekben össze is gyűlik a por, akkor egy-egy nagyobb eső után kefével vagy magasnyomású mosóval könnyedén letisztítható.

Frisomat Omega csarnok fedett lovardaként, minimális karbantartási igénnyel

Mivel hosszú távon gondolkodnak ebben a csarnokban, ezért tavaly egy fa melegedőt is építettek a csarnok kiegészítésére: nyitottak egy ablakot az egyik oldalfalon, így a melegedőből lehet figyelemmel kísérni az edzéseket. És persze nemcsak lovaglásra használják az épületet, mert egy ilyen családi vállalkozásnál mindig kell egy jól kihasználható fedett hely, ezért a Frisomat Omega csarnok volt már csapatversenyek helyszíne, használták kutyások agility pályaként, de ha jön egy nagy eső, akkor néha a szénabáláknak is tökéletes ideiglenes tárolóhely, és a tágas kapuknál a kamion is könnyen lepakolható.

„Az egyik legkedvesebb csarnokhoz kötődő emlékünk pedig egy 250 fős családi születésnap, amikor a lufikkal, dekorációval és színes programmal varázsoltunk a fedett csarnokból tökéletes parti helyszínt.” – mesélte el Beáta, nemcsak lovasként, hanem a lovarda háziasszonyaként is egyik nagyon személyes élményét.

A Frisomat és a lovas sportok

A Frisomat közel 40 éves tapasztalattal rendelkezik lovardák építésében, akár hobbi, akár versenysport céljára keresnek csarnokmegoldást. A megrendelő megválaszthatja a lovarda csarnokának méretét (akár 30 méter szélességig), a felszereltségét és a hőszigetelését, de akár előtetőt is építhetünk hozzá, vagy nézőteret, boxokat, tárolóhelyiséget is tervezhetünk egymás mellé.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

frisomatadmin