Hírek

Speciális ágazati igényekhez könnyen igazítható acélcsarnok

A gabonatárolótól a feldolgozóüzemig vagy a legkomolyabb előírásoknak megfelelő kamion-szervizként működő csarnokig és hűtőházig bármely ágazat, bármilyen előírásaihoz és akár tűzállósági igényeihez is alkalmazkodnak a Frisomat modern könnyűszerkezetes acélcsarnokai. Az ehhez nyújtott tervezői- és a kivitelezés akár teljes folyamatában igényelhető támogatás nem csak a megrendelőt teszi elégedetté.

 

Akár ideiglenes, akár végleges tároló helyre van szükség, a Frisomat íves, donga szerkezetű épületei nyújtják az egyik leggazdaságosabb megoldást. Amennyiben azonban bonyolult műszaki előírásoknak megfelelő üzemépületről vagy hűtőházról van szó, a gyártó szakembereit az sem hozza zavarba. Ha a megrendelőnek nem az íves, hanem a klasszikus megjelenésű, kisebb vagy meredekebb lejtésű tetővel rendelkező csarnok az elvárása, itt is széles a választék és nagy a gyártói tapasztalat. A Frisomat szakemberei 40 éve világszerte a legváltozatosabb felhasználási igényekre, és akár szélsőséges időjárási viszonyokhoz igazodva, Afrikától az északi tájakig építik gazdaságos és tartós acélcsarnokaikat. Magyarországon pedig az elmúlt 25 évben a jércenevelő épülettől a lovardáig, a terménytárlótól a hűtőházig épületek már csarnokok.

 

„A Frisomat, mint Európa egyik ismert acélszerkezet gyártó és kivitelező cége, feltétlen céljául tűzte ki azt, hogy lehetősége szerint visszaszorítsa az áron alul, silány anyagokból és rossz minőségben készülő szerkezeteket és burkolatokat.” – mondta Raport László, a cég ügyvezető igazgatója. Tartós, minőségi alapanyaga, rugalmassága és gazdaságos, gyors kivitelezése miatt a Frisomat csarnokok egyre népszerűbbek. Az OTSZ új szabályai miatt pedig a könnyűszerkezetes acélcsarnok felhasználásának lehetősége tovább szélesedett.

 

Az új OTSZ szerint költséghatékonyabb megoldás

A szakembereknek a 2015. márciusától hatályos OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) szabályai között a tűz kockázatok tekintetében új kifejezésekkel kellett megismerkedniük. Mindez új alapokra helyezi a csarnoképületek esetén a tűzvédelem kérdését. A megszűnő A, B, C, D, E tűzvédelmi osztályok helyére lépő kockázati osztályba sorolás, a könnyűszerkezetes acélcsarnok felhasználási körét jótékonyan tágítja.

Az új szabályozás az épületek a NAK, AK, KK, azaz un. Nagyon Alacsony Kockázatú, Alacsony Kockázatú, Közepes Kockázatú kategóriákba sorolja. Így pl. az 1000 m2-nél kisebb alapterületű csarnokok esetén, NAK és AK kockázati besorolás mellett, az acélszerkezettel szemben nincs semmilyen tűzállósági határérték előírás. Ebben az esetben a Frisomat acélszerkezeteit sem kell túlméretezni a kívánt tűzállóság elérése érdekében. Ez azt is jelenti, hogy az egyébként bármilyen ágazati igényre rugalmasan alkalmazható csarnokok még költséghatékonyabb csarnokmegoldást eredményezhetnek.

A Frisomat standard csarnok méreteinek köszönhetően az egyes szerkezeti elemek előre legyártva várják, hogy csomagolás és szállítás után, a kivitelezés helyszínére érkezve, néhány nap alatt alakot öltsenek. Az elemek súlya töredéke a hagyományos építőanyagokénak, így a szállítási költségek jóval kedvezőbbek. A helyszíni összeszerelést a Frisomat saját, jól felkészült szerelői végzik, ami a gyors és pontos kivitelezés garanciája is egyben. Meghatározó előny a Frisomat acélcsarnokok hosszú élettartama és az akár egyedi igényekhez való alkalmazkodásában rejlő rugalmassága is.

 

Álljon itt 2 merőben különböző példa a Frisomat csarnokok kialakításának sokoldalúságára.

  

Gyors és gazdaságos acélcsarnok tárolásra

Egyszerűbb célt szolgál, de magas minőségi követelményekkel készült egy kisbéri építőanyag kereskedés raktárépülete. A tűzállósággal szemben támasztott követelmények a méreteiben is impozáns csarnok acélszerkezete esetén is lehetővé tették a vékonyfalú rácsos tartó alkalmazását, így 25 méter széles, 61 méter hosszú, és 5 méter magas, teljes egészében tűzi horganyzott szerkezeti elemekből álló acélszerkezet készült. A különleges szerelési technikának köszönhetően, a helyszínen minden csavarozással került a helyére, így hegesztésre sem volt szükség. A komplett acélszerkezetek gyártása összesen 4 hétig, míg a helyszíni szerelés mindössze 8 napig tartott.

 

Nagyításhoz kattintson a képre

Nagyításhoz kattintson a képre 

Komoly elvárások, minőségi anyagok a szerelőüzemnél

A komáromi kamionszerviz tulajdonosainak célja volt, hogy a csarnoképület minden funkciójában kényelmes legyen és az épület minden része minőségi anyagokból épüljön.

A választás a Frisomat egy 25 m széles, 40 m hosszú és 6,5 m ereszmagasságú acélszerkezetes csarnokára esett. Ennél a funkciónál a teherhordó acélszerkezetre előírt tűzállósági határérték 30 perc, viszont az acél önmagában nem rendelkezik ezzel a tűzállósággal, ezért ez az érték csak további védelemmel érhető el. A betervezésre kerülő tűzálló bevonat azonban kizárta a vékonyfalú, rácsos szerkezet alkalmazását, mivel a tűzálló bevonat minimum 4 mm vagy annál vastagabb acélszerkezetre vihető fel. A csarnoképület így 25 m fesztávolságú, a Frisomat által gyártott Sigma400 profilokból álló, tetőgerinc alatt alátámasztott keretállásokkal készült, hiszen a Frisomat minden esetben, teljes egészében tűzi horganyzott acélszerkezeteket gyárt. A hidegen hengerelt, tűzi horganyzott, homogén tartószerkezet méretezése annak figyelembe vételével készült, hogy elbírja egy 5 tonnás futódaru plusz terhelését is.

 

Nagyításhoz kattintson a képre

Nagyításhoz kattintson a képre

 

www.frisomat.hu