Hírek

Ideális csarnok élőállat tartáshoz - Modern baromfitelep a Frisomat megoldásával

Szabadegyházán található a Hercsi-Hús Kft. csirketelepe a legutóbbi beruházásnak köszönhetően egyszerre akár 100.000-120.000 darab csirke befogadására és felnevelésére is alkalmassá vált. A fejlesztéshez a Frisomat Sigma típusú csarnokát választották, amelyeket kifejezetten élőállatok tartásához igazítottak a megrendelő igényeinek megfelelően.

 

Amikor a szabadegyházi csirketelep kapacitásai a vevői igényeknek köszönhetően egyre inkább kevésnek bizonyultak, a Hercsi-Hús vállalatnak saját telepet kellett létrehoznia. A megfelelő telephely kiválasztása után megvalósult a 4000 m2-es zöldmezős beruházás a Frisomat Kft. segítségével.  

Baromfitartó épület tervezésénél nagyon fontos a méretek jó megválasztása, hiszen már egy közepes méretű gazdaságban is több tízezer baromfit tenyészthetnek. A megvásárolt telep összesen 40.000 darab állatférőhellyel rendelkezett, a beruházást követően pedig a Frisomat Sigma típusú, két 12x100x2,5 méteres valamint egy 12x96x2,5 méteres és egy 12x68x2,5 méteres csarnokaival együttesen 120.000 baromfinak biztosít elegendő helyet.

 

Nagyításhoz kattintson a képre

 

Sigma csarnok: élőállat tartáshoz igazítva

A Frisomat a megrendelői igények alapján tesz javaslatot arra, hogy az egyedi csarnoknak melyik csarnoktípus képezze az alapját. Ezúttal a Sigmára esett a választás, amely a megfelelő kialakítás mellett kiválóan használható állattartó épület funkcióban is. A Sigma csarnokok szélessége 7-től 22 méterig terjedhet, hosszúságuk pedig bármekkora lehet, így a vállalkozás növekedése esetén a szerkezetek bővítése is egyszerűen megvalósítható.

 

A Hercsi-Hús Kft. vállalat számára a választásnál az egyik legfontosabb szempont volt, hogy az acélszerkezetbe könnyen beépíthető legyen az automata etető- és itatórendszer, ugyanis a mai legmodernebb állattenyésztő telepeken az etetést és itatást már automata szállítószalagok végzik. A Frisomat csarnokaiban az etetőautomatákhoz kapcsolódó csövezések és kábelezések a rácsos tetőszerkezetben vannak elrejtve, így a belső tér minden négyzetmillimétere kihasználható és a csarnokban több állat fér el.

Emellett az állattenyésztés fontos feltétele az állandó hőmérséklet és a kiváló levegőminőség. Ennek érdekében a Frisomat megfelelő vastagságú szendvicspanelekkel szigetelte a csarnokot, valamint pontosan kiszámolt mennyiségű szellőző-ventilátort épített be.  A homlokzatok, a főtartó oszlopok belső síkjára felszerelt, rejtett rögzítésű szendvicspanelekkel vannak hőszigetelve, az oldalfali szendvicspanelekbe beépített szellőző-nyílások pedig biztosítják a friss levegő folyamatos áramlását. A csarnokban található tetőszellőző rendszer biztosítja, hogy az agresszív gázok mihamarabb eltávozzanak a csarnokból. A 22 fokos tetőlejtésnek köszönhetően a gázok természetes áramlása a tetőgerinc felé vezet, ahol megfelelően méretezett elszívó ventillátorok szívják el, megfelelő légcserét biztosítva csarnokában, a mindig friss és egészséges levegő érdekében.

Nagyításhoz kattintson a képre „Állati terhelés” és gyors szerelés

A kiváló minőségű, tűzihorganyzott technológiának köszönhetően, az állati trágya, illetve az ammónia által okozott korróziós sérülések miatt sem kell aggódni. Az egyedi szerelési módszer különlegesen gyors kivitelezést tesz lehetővé. A Sigma típusú csarnokot a megrendelő néhány héten belül birtokba veheti, függetlenül annak méretétől vagy egyéb, egyedi felszereltségétől. Csarnokának minden egyes eleme különlegesen ellenőrzött körülmények között készül a Frisomat belgiumi gyárában, az utolsó anyacsavarig biztosítva ezzel a legmagasabb minőséget.

 

Állattartó-, baromfitartó telepek akár pályázati támogatással, segítséggel a pályázatírás teljes folyamatában

A 2014-2020-as Vidékfejlesztési Programban (VP) által meghirdetett pályázatokkal most akár vissza nem térítendő támogatással is lehetőség nyílik az állattartó telepek fejlesztésére, építésére. A Frisomat acélcsarnokkal történő korszerűsítés során a Frisomat segít a teljes pályázatmenedzsmentben, a pályázati előminősítéstől egészen a benyújtásig. Hogyan működik Önnel együtt a Frisomat?  Nézze meg itt: www.frisomat.hu