Hírek

Csarnoktervezés egyszerűen: Economytól a Prémiumig

Akár kisebb mezőgazdasági termény- vagy géptárolóra van szükség, akár nagyobb, komolyabb műszaki tartalommal tervezett üzemcsarnokra, raktárépületre, lovardára, esetleg repülőgéphangárra, a Frisomat Economy és Prémium kategóriás csarnokai között biztosan megtalálható az a változat, amely a tervezett csarnok egyszerűen adaptálható alapja lesz.

 

Nagyításhoz kattintson a képre Nagyításhoz kattintson a képre

Gyakori helyzet, hogy bármilyen funkciójú csarnok tervezésekor az egyszerű szerkezet, a gyors és költséghatékony kivitelezés a fő szempont. Néha mindehhez, a beruházó igénye alapján magasabb műszaki tartalomnak is társulnia kell. A legegyszerűbb csarnokok tervezése során is számos tényezőt kell figyelembe venni, a beruházói igényektől kezdve az épület funkcióján át a tűzvédelmi előírásokig.

Az elkövetkező hónapokban, a megnyíló pályázatoknak köszönhetően, várhatóan jelentősen megélénkül a mezőgazdasági célú épületek iránti kereslet. Legyen ez gabona-, vagy géptároló, állattartó épület vagy kertészet, a tervezés során sokféle elvárásnak kell megfelelni. Egy biztos: az egyszerű gép-, vagy terménytárolók, a minden állategészségügyi és élelmiszer higiéniai előírásnak megfelelő élelmiszer-feldolgozó üzemek vagy hűtőházak esetén is, megrendelőinknek egyaránt gazdaságos és költséghatékony megoldást kínálhatunk, a Frisomat Economy és Prémium kategóriás csarnokainak választékában keresgélve.

 

Nagyításhoz kattintson a képre

 

Világszerte több tízezer, a gazdaságossági szempontokat maximálisan figyelembe vevő, a standardizált szerkezetekre alapozott ipari, mezőgazdasági és logisztikai célú Frisomat csarnok épült meg az elmúlt 38 év alatt. A standardizáltság haszna éppen az a gazdaságosság, amely a Frisomat csarnokokat jellemzi, hiszen könnyű belátni mekkora előnyt jelent ez a gyártás során.  A magas fokú standardizáltság ellenére, a Frisomat csarnokai megfelelő rugalmassággal alakíthatók a megrendelői igényre a tervezés során.

A folyamatos innovációnak köszönhetően, a Frisomat mérnökei mára az olcsó Economy és a dizájnos Prémium kategóriában több alaptípust fejlesztettek ki. Ezek együttesen több, mint 200 szélesség – magasság variációban érhetők el. A megépíteni kívánt funkciónak megfelelő alaptípus kiválasztása, helyszínre adaptálása, megtervezése, legyártása majd kivitelezse, akkor sem jelenthet megoldhatatlan kihívást, ha mindezt Afrika sivatagos területein vagy az északi jeges tájakon kell megvalósítani. De Magyarországon is lehetnek olyan különleges körülmények, amelyek megoldása körültekintő tervezői munkát igényel. Az első lépés annak meghatározása, hogy a funkciónak és a megrendelői igényeknek milyen műszaki tartalom és látvány felel meg leginkább. Fontos kritérium, hogy egy acélszerkezetes csarnok ne csak a funkciójának feleljen meg teljes mértékben, hanem megjelenésével, tömegével, tetőlejtésével a környezetébe is esztétikusan illeszkedjen. 

 

Nagyításhoz kattintson a képre Nagyításhoz kattintson a képre

Válasszunk! Dizájnos Prémium vagy olcsó Economy

Mind a Prémium, mind az Economy típusú csarnokok sokféle funkció betöltésére alkalmasak.

A Frisomat az Economy kategóriában is megtartotta a Prémium csarnokokra jellemző, hidegen hengerelt, tűzihorganyzott profilokból készülő, különleges és egyedi acélszerkezetet.  Az előregyártott kivitel rövid szállítási határidőt, könnyű, gyors szerelhetőséget biztosít mindkét kategóriában. A csavaros kötéseknek köszönhetően az Economy típus akár ideiglenes épületként is alkalmazható, hiszen a csarnok könnyedén szét is szerelhető.

Fontos tervezői és felhasználói előny egyaránt, a gazdaságosságot figyelembe vevő szemlélet és az egyedi igényekre adaptálhatóság.

Tudni kell azonban, hogy amennyiben az Economy kategóriás, íves kialakítású, Omega vagy  Omega Plus, illetva a nyeregtetős Delta Plus csarnokot választottuk ki, kevesebb lehetőségünk van a szerkezetet a megrendelői igényekre szabni.

Az Economy Omega Plus csarnok a legjobb, legolcsóbb megoldás bármilyen mezőgazdasági funkció esetén. A teljes egészében tűzihorganyzott acélszerkezettel és vastag, időtálló, műanyag bevonatos acél hullámlemez burkolattal készülő csarnok hossza, 4 méterenkénti keretállás-távolsággal, korlátlan lehet. Szélessége 12 métertől 20 méterig, belmagassága pedig 5,7 métertől 6,5 méterig terjedhet. A végfalakra nagy méretű, kézi mozgatású tolókapuk vagy elektromos ipari kapuk építhetők be.

Amennyiben egyszerű raktárépületre van szüksége, a Frisomat a szintén Economy kategóriájú, nyeregtetős kivitelű, Delta Plus csarnokát ajánlja. Ennek szélessége 7 métertől 15 méterig, ereszmagassága 3 métertől 6 méterig változhat. A két változat standard színválasztékában megtalálhatjuk a megbízónak megfelelőt.

 

Nagyításhoz kattintson a képre Nagyításhoz kattintson a képre
Omega csarnok Delta csarnok

 

A Prémium csarnokok közül a legnépszerűbb az univerzális, szinte minden funkciónak megfelelő Sigma típus. A 22 fokos hajlásszögű nyeregtetővel ellátott csarnok nagyobb alapterületi igények esetén kínál alternatívát. Hosszúsága, 4 méteres keretállás távolsággal számolva bármekkora lehet, és akár 22 méteres, alátámasztás nélkül fesztávolsággal is rendelhető.

Ha még ezt a méretet is meghaladó a beruházói igény, akkor érdemes az Astra csarnokkal dolgozni. Ez a típus 30 méteres szabad fesztávolság alátámasztás nélküli lefedésére is biztonsággal alkalmas. A 10 fokos tetőlejtésű, párhuzamos övtartós, rácsos tetőszerkezettel készülő csarnok, modern megjelenésével megfelel a manapság keresettebb, korszerű ipari formának.

A tervezés során a statikai, anyagminőségi és tűzvédelmi kérdésekkel is behatóan kell foglalkozni, de ezekben a témákban a Frisomat teljes körű szolgáltatást nyújt.

 

Nagyításhoz kattintson a képre Nagyításhoz kattintson a képre
Sigma csarnok Astra csarnok

 

Az igényes megrendelő dönthet a Sigma típushoz hasonló szerkezetű, modernebb megjelenésű, nyeregtetős, de 10 fokos tetőhajlásszögű változat, az Astrigma mellett is. Ez évek óta az ipari felhasználók kedvelt típusa. Számos műhely, üzemcsarnok és raktár épült ezzel a szerkezettel.

A Sigma csarnok hagyományos, magastetős kialakításának köszönhetően könnyebben elhelyezhető akár lakóövezetben is, míg az ipari külsejű, alacsonyabb tetőlejtésű Astrigma típus inkább az ipari környezetben állja meg a helyét.

A legnagyobb alapterületű csarnokok tervezéséhez azonban a Ceptra szerkezet ajánlott. A vízszintes övtartós, rácsos szerkezettel akár 35 méter szélességű, és 12 m belmagasságú csarnokok is megépíthetőek.

Modern formájú, lapos tetős épület tervezésekor a Flatrigma, nagyobb fesztávok lefedése esetén a rácsos tetőszerkezetű Flatro típusú csarnok használata javasolt.

 

Nagyításhoz kattintson a képre Nagyításhoz kattintson a képre Nagyításhoz kattintson a képre
Astrigma csarnok Ceptra csarnok  Flatro csarnok

 

Az acélszerkezetes Frisomat épületek további előnye a környezet- és költségkímélő szállítás, valamint a gyors és szakszerű összeszerelés. Utóbbi szakszerűségét és gyorsaságát a cég jól képzett szerelői mellett a minőségi gépek és szerszámok biztosítják. Az utómunkálatok időigényétől függően a csarnok néhány héten belül használatba vehető.