Hírek

BIZTONSÁGBAN A GÉPEK ÉS TERMÉNYEK: 165 m2, KÉT EMBER, HÁROM NAP

„Nem engedhetem meg magamnak, hogy egy 4-5 milliós permetező kint, a szabad ég alatt vészelje át a telet, de igaz ez bármelyik gépünkre, traktorra, kombájnra egyaránt” – mondta el legutóbbi beruházásának fő okát a Veszprém megyében gazdálkodó Vécsei Sándor. A munkagépek értékének megőrzésére, azok biztonságos tárolására Vécsei úr a Frisomat íves alakú, gyorsan megépíthető és gazdaságos könnyűszerkezetes acélcsarnokát választotta.

 

„A 4-5 millió forint értékű permetezőgép és a műtrágyaszóró különösen érzékeny a szélsőséges időjárással szemben. A nyári tűző nap és a téli hideg hatására megrepedezik a fényezés, ekkor a rozsda szabad utat kap és kíméletlenül elkezdi felfalni az eszközöket. Ha aztán el kell adni őket, óriási árkülönbség van a színben tárolt és szabadban tartott gépek között. A termelés eleve kiszolgáltatott az időjárásnak, a gépek pedig igen nagy értéket képviselnek. Nem engedhetem meg magamnak, hogy egy 4-5 milliós permetező kint, a szabad ég alatt vészelje át a telet, de igaz ez bármelyik gépünkre, traktorra, kombájnra egyaránt” – mesélte el Vécsei Sándor, Veszprém megyei gazdálkodó, amikor gazdaságának beruházásáról kérdezte őt a Haszonagrár magazin. A munkagépek elértéktelenedésének elkerülése, az értékesítésre váró termények biztonságos raktározása, a vetőmagok, vegyszerek megfelelő tárolása, ahogy Vécsei úrnak, minden gazdának elsődleges szempont. Akár ideiglenes, akár végleges tároló helyre van szükség, a Frisomat íves alakú, Omega csarnoképületei nyújtják az egyik legtartósabb és leggazdaságosabb megoldást. E donga szerkezetű csarnoknak a megrendelő igényei alapján előre legyártott könnyűszerkezetes elemei egyszerűen és gyorsan összeszerelhetőek – ez a legfontosabb alapja a gazdálkodók számára kínált kedvező költségnek. A gyártót pedig természetesen nem lepik meg a mezőgazdaság egyes termelő területeinek igényei. Ennek oka, hogy több mint 20 éve a legkülönbözőbb gazdaságok igényeire, a csirkefarmtól a lovardáig, a terménytárlótól a hűtőházig épületek Magyarországon a Frisomat csarnokok.

 

Nagyításhoz kattintson a képre

 

„Technikailag és gazdaságilag is megfelelt nekünk”

 

„A szentlőrinci Gazdanapokon találkoztunk a Frisomat Kft. egy számunkra mind technikailag, mind gazdaságilag elfogadható megoldásával, a dongaszerkezetes gépszínnel. Aránylag egyszerű épület. Betonalap tartja az íves rácsszerkezetet, erre van felerősítve az acéllemeztáblákból összeállított falazat. Hátoldala teljesen zárt.” – mutatta be a szántóföldi növénytermesztéssel 21 éve foglalkozó gazdálkodó a birtokán felépített gépszínt.

 

A Frisomat donga szerkezetű, Omega típusú csarnokainál az egyes betonalap pontokra íves kivitelű acéllemez szerkezet kerül rögzítésre. Az íves forma miatt egyenletes eloszlású, alacsony terhelés esik a betonalapra, ami lehetővé teszi az olcsó, előre gyártott betonelemekből készülő alapozást. A betonalap mellett az íves acélszerkezet rögzíthető előre elkészített lemezlapra vagy támfalra is attól függően, hogy milyen a felhasználásra, gépszínnek esetleg gabonatárolónak készül az épület. A kiváló minőségű acél hullámlemez burkolat festését már a Frisomat gyártóüzemében elvégzik. A szintén előre gyártott faszelemenek pedig gombásodás ellen védő impregnálást kapnak. Az Omega csarnok bárhol, szinte bármilyen feltételek között felépíthető, igény szerint kérhető tető-felülvilágító lemezek és széles tolókapu beépítése. Ha később változnak a körülmények, hosszirányban bármikor bővíthető, ahogyan azt a Vécsei gazdaságban is tervezik.

 

Nagyításhoz kattintson a képre

 

„Eredetileg úgy határoztuk meg az épület méretét, hogy egy kisebb gép meg tudjon benne fordulni. Szerettünk volna egy 15 x 32 méteres színt építeni, ekkora területre befért volna minden gép, sőt még a hozzájuk tartózó egyéb eszközök is. Viszont ezt az építésügyi hatóság nem engedélyezte, mivel a magassága 28 cm-rel meghaladta a község rendezési tervében megengedett maximális magasságot. Így kénytelenek voltunk egy kisebb alapterületű színt építtetni, aminek a hossza 15, a szélessége 11 méter lett, alapterülete 165 m2. Mindennel együtt 3,5 millió forintba került. Szerintem nagyon megérte. Kisebb gazdaságban természetesen ekkora méret is sok mindenre elegendő, de már most tervezzük az épület bővítését.”- mondta el további terveiről a szakember.

 

165 m2, két ember, három nap

 

„Ezek a fiúk kijöttek, és három nap alatt felépítették. Nem bukkantak fel közben váratlan plusz költségek, nem kellet őket sürgetni, nem kellett várni semmire, minden tökéletesen meg volt szervezve. Két ember háromnapi munkával úgy felhúzta az épületet, és olyan rendben hagyták a munkaterepet, hogy egy csavar nem maradt utánuk. Az engedélyek beszerzése és a használatbavétel viszont kilenc hónapon keresztül húzódott, a sümegi építésügyi hatóság előtt ugyanis teljesen ismeretlen volt a dongaszerkezetes épület.” – szól elismerően Vécsei Sándor a Frisomat csapatáról, akik az acélszerkezetek szakértőjeként akár az egyszerűbb tárolási funkciót ellátó akár a speciális megoldásokat kívánó épületekhez is magas szakmai színvonalon kínálnak megoldást.