Hírek

Az acélcsarnok-kapacitás követte az igényeket

A növekvő szántóföldi és kertészeti gazdálkodás, továbbá az évről-évre jelentősen fejlődő vetőmag-értékesítés igényeit csak a tároló kapacitás folyamatos növelésével volt képes követni a közel 15 éve, Békéscsaba mellett, a Kerek tanyán működő családi tulajdonban lévő gazdaság. Idén készült el az immáron negyedik Frisomat csarnok.

 

Nagyításhoz kattintson a képre

 

Ugyan a családi vállalkozásokká alakult Téeszekre már egyre kevesebben emlékeznek, az így kialakult, egyre hatékonyabban működő gazdaságok tárolási igényeit általában csak az infrastruktúra folyamatos fejlesztésével képesek a gazdák követni.

Ennek egy remek példáját láthatjuk a Kereki Korona Zrt telephelyén, ahol a sok évvel ezelőtt a Frisomat acélcsarnokok mellett hozott döntés helyesnek bizonyult: a beruházás eredményeként megépült tárolók költséghatékonyan és megbízhatóan simulnak bele a hétköznapokba.

A telephelyfejlesztés 2008-ban indult 2 egyforma, 750 m2-es terménytároló csarnok megépítésével, ahol többek között búzát, kukoricát, árpát, mustárt tároltak. A tárolási igény növekedésével, 2 évvel később született döntés a következő csarnok megépítéséről. Idén májusban elkészült a negyedik tároló is, amelynek alapja ismét a Frisomat egyik alaptípusa, ezúttal egy Omega Plus típusú csarnok lett.

 

A számos felhasználási területen hatékonyan alkalmazható Omega csarnokok egyik kedvelt felhasználási területe a mezőgazdásági terménytárolás, ahol az íves donga szerkezetű Frisomat csarnok népszerűsége vitathatatlan. Esetünkben a cégvezető Béres András, az egyszerű vonalvezetést, a kedvező alapanyag felhasználást és főként a költséghatékony kivitelezést nevezte meg a beruházásról hozott döntés alappilléreként. Jóllehet az első csarnok kiválasztása előtt alapos piackutatást végeztek, és mivel a donga szerkezet jobban tetszett nekik, mint a hagyományos vasvázak és a költségei is kedvezőbbnek bizonyultak, ezért született meg az elhatározás, hogy kezdetnek két Frisomat Omega acélcsarnok kerül felépítésre. „Elégedettek voltunk a Frisomat csarnokaival, a további beruházások esetén sem gondolkodtunk másban, ez az utolsó csarnok, ami elfér erre a telephelyre, így könnyen döntöttünk a már jól bevált és számunkra megfelelő műszaki színvonalú Frisomat csarnok mellett.”

 

Nagyításhoz kattintson a képre

 

Miért szeretik a Kereki Koronánál a Frisomat acélcsarnokokat?

Mivel 2016. májusában került átadásra a gazdaság negyedik, Frisomat Omega Plus csarnoka, így még a friss beruházási tapasztalatokról, a csapat gyors és szakszerű munkájáról is élő emlékei voltak a cég képviselőjének. Szokás szerint 6-8 ember munkájával ez a terménytároló is elkészült 2 hét alatt. „Örültem az ismerős arcoknak a kivitelezés során, sőt a műszaki vezetővel is jó kapcsolat alakult ki. Ezt nagyon fontosnak éreztem, tudtam, hogy ismét elégedett leszek az eredménnyel.”

A Frisomat csarnokainak időtállóságát jól bizonyítja a Kereki Korona Zrt. telephelyén felállított csarnokok esetében, hogy az első épületekhez 2008 óta nem kellett hozzányúlni. Ellenben most 8 év után, a szükséges karbantartási munkák is költséghatékonyan elvégezhetőek voltak az új csarnok kivitelezése közben. Ám most is, 8 év után azon bevilágítók cseréjére került sor, amelyekre a Frisomat 6 év garanciát vállalt, hiszen senki sem szerette volna kockáztatni, hogy az elvékonyodott bevilágítók miatt egy nagyobb jégeső kárt tegyen az épületben.

 

Omega plus: egyszerű forma, magas műszaki színvonal

Az Omega csarnok egyszerűsége miatt akár ideiglenes, akár hosszú távra tervezett tároló helyként jól vizsgázik: az íves acélszerkezet elemei festetten érkeznek a beruházás helyére, az elkészített faszelemenek gombásodás elleni impregnálást kapnak, az acél hullámlemez burkolatot pedig a Frisomat gyártja íves kivitelben. A funkcióhoz választhatóak tető-felülvilágító lemezek és széles toló-kapuk. A hagyományos és közkedvelt típus továbbfejlesztett változata az Omega Plus, ahol a főtartó szerkezet már teljes egészében tűzihorganyzott, hidegen hengerelt vékonyfalú acél és műanyag bevonatos acél hullámlemez burkolatot kapott. Mindezek garantálják az időtállóságot és szélsőséges időjárás esetén is védelmet biztosítanak az épületnek. A csarnok hossza gyakorlatilag korlátlan lehet a 4 méterenkénti keretállás-távolsággal, a szélessége pedig 12-20 méter között mozoghat, 5,7 – 6,5 m közötti belmagassággal. Nagyméretű kézi- vagy elektromos mozgatású iparik kapu szerelhető a végfalakra.

 

És hogy miért is közkedvelt az acélcsarnokok használata terménytárolóként, állattartó csarnokként, géptárolóként vagy akár lovardaként is? Mert költséghatékony és környezetkímélő egyben, az összeszerelése pedig gyors és rugalmasan alkalmazkodik az igényekhez. A Frisomat szakszerűen legyártja az elemeket, míg szakképzett szerelői gyors és megbízható munkát végeznek az összeszerelés során, így készülhet el akár 2-3 hét alatt is az megtervezett csarnok, igazodva a mezőgazdasági termelés szezonalitásához.